לפני 12,000 שנים המהפכה החקלאית שינתה, לטוב ולרע, את החיים על פני האדמה. במאה ה-15 מהפכת הדפוס הפכה את רוב בני האדם ליודעי קרוא וכתוב. 300 שנים מאוחר יותר התחוללה עוד מהפכה דרמטית - המהפכה התעשייתית, ואנחנו חיים בעיצומה של המהפכה הרביעית, הדיגיטלית. אמנם כולנו עדיין קונים גם ספרים מודפסים, ויש גם מי שמעדיפים עדיין את הגרסה הפיזית, אבל במקביל הביקוש לספרים דיגיטליים או ספרים לקינדל נמצא בתאוצה משמעותית ומתמשכת. באופן טבעי גם כשמחפשים כותרים כתובים עברית ספרים דיגיטליים הם אופציה נפוצה, בשלל קטגוריות.
הקטגוריות השונות של ספרים דיגיטליים בעברית
- רומנטיקה - ספרים שתמיד יהיה להם ביקוש מפני שאהבה היא הכוח החזק ביותר ביקום.
- העצמה - מבחר ספרים שיעזרו לכם לעזור לעצמכם לחיות את החיים שאתם באמת רוצים.
- ילדים - עבור ילדים, החיבור למסך הוא חיבור טבעי, ולכן ספרים דיגיטליים הם דרך מעולה לעודד אותם לקרוא.
- היסטוריה - בתולדות המין האנושי, לאורך כל ההיסטוריה, ניתן למצוא אינספור אירועים מרתקים ותהליכים מעוררי מחשבה, ולכן ספרי היסטוריה מספקים חוויה מהנה ומעשירה.
- יהדות - ספרים שבהם תוכלו למצוא את השורשים של הזהות היהודית.
- פנטזיה ומדע בדיוני - ספרים שלכאורה עוסקים בעולמות דמיוניים אבל בפועל מספרים את הסיפור של כולנו.
- ספרי בישול - להעשרת היכולות הקולינריות.
ויש כמובן שלל קטגוריות נוספות ובהן ספרי שירה, ספרות מקצועית בתחומים שונים, ספרים ארוטיים, ביוגרפיות, ספרי מסעות ועוד.
הצעות לקוראי עברית ספרים דיגיטליים מומלצים
הקטגוריה הנפוצה ביותר בעברית, ובעצם במרבית השפות, היא רומנטיקה. דוגמה לספר שמציג את הרומנטיקה במיטבה הוא "מלאך שלי" – סיפור על אהבה בין בחורה ישראלית לגבר קולומביאני אשר מתמודדת עם שלל מכשולים. דוגמה נוספת היא "נובמבר", שמתאר באופן ייחודי וסוחף את ההתלבטות בין אהבה סוערת לזוגיות בטוחה.
אם תרצו ספר שצולל אל תעלומה שמתרחשת ב-8200 וגם בתוך הנפש האנושית, "ארבע אפס ארבע" של יערה לב הוא האופציה הנכונה עבורכם. גם "מסתרי האנרגיה הנפשית" של ניצה אייל ז"ל מתעמק בנפש האדם, ויעזור לכם להבין מהי בעצם אותה "אנרגיה נפשית".
כשהמטרה היא חיבור ליהדות, מומלצים לקוראי עברית ספרים דיגיטליים כמו "איכה" של מוטי לוי, "מהקיבוץ אל הרמב"ם" שכתב רון מיאדובסקי, ו"אימון באמונה - רעיונות אימוניים בפרשות השבוע". אם אתם מחפשים מתח ואקשן עם ערך מוסף, סביר להניח שתקראו את "המסע האחרון של מדינת ישראל החופשית - שנת 2084" של רפאל ווב ברמן בנשימה עצורה. "צעירים לנצח" של ד"ר מארק היימן יעזור לכם לחיות חיים יותר ארוכים ובעיקר יותר טובים, ועוד ספר מומלץ לשיפור המציאות הוא "כאן בשביל לחיות" שמציע דרכים מעשיות להיפטר מהרגלים מזיקים.
טיפים לקריאה נכונה של ספרים דיגיטליים
בכל שפה כולל כמובן עברית ספרים דיגיטליים הם אופציה נוחה מאוד. יתרון אחד הוא המחירים המוזלים של הספרים שאין צורך להדפיס אותם. בדרך כלל ההנחה היא 50% ואפילו למעלה מכך, כך שתוכלו לקרוא הרבה יותר ספרים ולשלם פחות. עוד יתרון הוא האפשרות לקרוא ספר גם כשאין תאורה חיצונית, וכמובן שגם היכולת לקחת אתכם לכל מקום הרבה מאוד ספרים בלי לשאת משקל כבד מהווה סיבה טובה לעבור לדיגיטל.
כדי למצות את היתרונות של הספרים בלי הדפים כדאי להקפיד על מספר כללים:
- התאמה מלאה של ההגדרות - עוד יתרון לא מבוטל של ספרים דיגיטליים הוא האפשרות לשחק עם התצוגה. כדאי מאוד לנצל זאת, ולהתאים את גודל הגופן, את הניגודיות של הטקסט ביחס לרקע, את גודל המסך, את המרווח בין שורה לשורה וכל פרמטר אחר שתוכלו לקבוע.
- הפסקות - קריאה ממושכת (גם של ספר מודפס) עלולה לאמץ את העיניים יתר על המידה. מומלץ אחת ל-20 דקות לקחת הפסקה של 3-2 דקות, גם אם הספר סוחף וקשה לעצור. במהלך ההפוגה מומלץ לעצום עיניים ו/או להתבונן למרחק גדול כדי להעניק מנוחה לשרירים שממקדים את המבט בטקסט קרוב לעין.
- מקום שקט - אמנם רובנו מורגלים להשתמש במסכים גם כשיש המולה מסביב, ותוך כדי עיסוקים נוספים, אבל כדי שחוויית הקריאה תהיה אופטימלית מומלץ לייצר סביבה שקטה.