עמודים: כ-200 מכיר את תחושת ה-"לא נעים"? זאת שגורמת לך להגיד – "כן" כשבפנים אתה ממש – "לא"? מרגיש שאתה צריך להשתנות כדי להרגיש "שייך"? רוב האנשים מתקשים למצוא את האיזון בין המקום שבו הם חברותיים ומוערכים לבין המקום שבו הם יודעים לדרוש, לקבל ולהציב גבולות. אינך אשם, פשוט לא לימדו אותך להתנהל נכון במצבים רגישים ולהציב גבולות בדרך חברותית ונעימה, שיוצרת הבנה והדדיות. באמצעות הספר תלמד כיצד: לזכות ברגשי הערכה מהסובבים אותך ללא הצורך לרצותם. לאפשר לאחרים להעריך את הנתינה שלך ולהפסיק להתייחס אליך כאל "מובן מאליו". לבטא את עצמך במקומות שבהם נסגרת ושתקת. להפסיק לפחד מוויכוח או חוסר הסכמה. הספר כולל: שיטה ייחודית שעובדת עבור כל אחד שפועל על פיה. הסברים ברורים ויישומיים. תרגילים מעשיים לאימון. דוגמאות אמתיות ופרקטיות הממחישות את יעילות ועוצמת הכלים. אודות המחבר פז אושרן - מאסטר ומורה מוסמך ל-NLP( שיטה לשינוי מחשבות, רגשות והתנהגויות באמצעות שפה(, ומאסטר בהיפנוזה )hypnosis of board American .)שידר תכנית ייעוץ ברדיו קול ישראל. מחבר הספרים "איך להיות מגנט חברתי", "ביטחון עצמי למגנוט חברתי". מעביר קורסים בתל אביב ומנהל קליניקה פרטית בראשון לציון. כותב נאומים בכנסת ישראל. מומחה לתקשורת בין-אישית, העברת מסרים וחיזוק ביטחון עצמי.
הקדמה
בואו נדבר על הפחד שמחדירים בנו בילדות ולא מדברים עליו – 'הפחד להיות פראייר.' מי מאיתנו לא שמע משפטים בסגנון: "איך דפקו אותך" או "מה? אתה יודע שיכולת לקנות אותו דבר, רק זול יותר?" או "אל תיתן לאנשים לעבוד עליך," והרשימה עוד ארוכה. נראה לנו שזה מגן עלינו. זה באמת פיתח בנו את העירנות לבדוק אנשים. מנגד, רבים מאיתנו לא יודעים מתי הזמן להילחם, איך להילחם ואם בכלל צריך להילחם. לעיתים מלחמות מותירות אותנו לבד. אפשר להתנהל טוב יותר מהאופן שבו אנחנו מתנהלים כרגע. קשה להתנהל נכון כשנעים על הציר: בין הפחד להיות 'פראייר' לבין הפחד להיות לבד, בין הפחד להיות נחמד מדי לבין הפחד לפגוע באנשים, בין הפחד להתמודד עם האמת לבין הפחד לחיות בשקר. חונכנו לפחד מהקצוות האלה עוד בילדות. ניתן לחשוב שהפחדים האלה היו ועברו. אבל הם שינו צורה והם באים לידי ביטוי בתקשורת שלנו – עם אנשים ועם עצמנו. האינטראקציות הבין-אישיות שאנחנו מגדירים 'מורכבות' הן רגעים שמציפים את אחד הפחדים האלה. רוב האנשים לא מתקשרים את הרגע, אלא את הפחדים והחששות שהם סוחבים איתם מהעבר או מאינטראקציות קודמות. כך אנחנו פוגעים באחרים או בעצמנו ואז הסיטואציות הופכות 'רגישות' או מורכבות.' הגרוע ביותר הוא, שזו הדוגמה האישית שאנחנו רואים על מרקע הטלוויזיה ובסרטים. הרי זה לא יהיה מעניין לראות סרט על אדם שיודע לפתור בקלות כל בעיה. הדרמה, הכעס, הדמעות הם שמרתקים את הצופים. יש אנשים שהושפעו עמוקות מסרטים עד שלא נראה להם הגיוני שאדם יכול לתקשר ולפתור בעיות במתינות. הספר הזה האחוז בידכם בא כדי להזכיר לכם שזה אפשרי. לא סתם 'אפשרי' בארץ רחוקה אלא בהישג יד. אפשרי גם בשבילך. עכשיו.
איך תפיק את המיטב מהספר?
קיים חשש לגיטימי בקרב אנשים שקוראים את הספר השלישי בסדרה. החשש ש''אולי לא יישמתי מספיק טוב את הספרים הקודמים ולא אוכל להצליח ביישום המידע שבספר זה.'' החשש הגיוני. הפנמנו את הרעיון הזה עוד כשהיינו צעירים בבתי הספר כשהמורה אמרה: "מי שלא למד טוב חיבור וחיסור יתקשה בכפל וחילוק." אלא שכאן המצב שונה במקצת. חשוב להתחיל את הספר עם יכולות בסיסיות בתקשורת בין-אישית וביטחון עצמי. במקביל, שיפור האסרטיביות יביא לשיפור בביטחון העצמי ובתקשורת הבין-אישית. כך שזה לא כמו שיעור מתמטיקה שבו למדו חיבור וחיסור ואז עוברים לנושא חדש. כאן הנושאים הישנים יקבלו זווית חדשה וקפיצה משמעותית לאחר הבנת הנושא הנוכחי. בכל מקרה, זכרו שתמיד תוכלו לחזור ולחזק נושאים קודמים במידת הצורך.
כדי שתפיקו את המיטב מהספר, חשוב שתהיו עם הספר, לא רק פיזית גם מנטלית. תתמסרו לתכניו ולתרגילים שמוצעים בו. קחו את הספר למקום שלכם, לחיים שלכם ולתחומים שבהם תרצו לחזק את היכולת האסרטיבית שלכם. לכן אל תקראו את הדפים כמו עיתון, קחו את הזמן כדי לחשוב איפה הדברים פוגשים אתכם. למי שיש זמן וסבלנות, כדאי לקרוא פעם אחת כדי להבין את התמונה הגדולה ופעם נוספת בצורה מדוקדקת תוך השקעת זמן במשימות. ייתכן שחלק ממה שתלמדו מהספר ייראה לכם ברור ומובן מאליו: "מה, זה ידוע, מי לא מכיר את זה!?" בעוד לאדם אחר, אותו קטע בדיוק יכול להיות חדשני ומאיר עיניים. קיים סיכוי סביר שלכל קורא תהיה נקודת התחלה שונה, עובדה זניחה מבחינתי, היות שהמטרה היא להוביל את כולם לרמה הגבוהה ביותר, גם אם זה דורש ממני להגיד דברים ידועים וגם אם זה דורש מכם להתאזר בסבלנות.
בקשתי אליכם – אל תוותרו לעצמכם, קל ונוח מאוד להיות במקום פסיבי, רק לקרוא ולהבין אבל להמשיך בשגרת החיים ובהרגלים שהיו בתקופת טרום קריאת הספר. אין לי ספק שאתם מכירים אנשים כאלה שחיים עם פער גדול בין מה שהם יודעים ובין מה שהם עושים. אל תהיו כאלה. הוציאו לפועל את הידע שתקבלו מהספר ובנו את האסרטיביות שלכם.
אני ממליץ לתרגל כל משימה בספר, אין חובה לבצע באופן מושלם, בוודאי לא מייד בפעם הראשונה, אבל חשוב שתתחייבו בפני עצמכם לפעול ולמצות את המקסימום מעצמכם. זאת, כדי שבסוף הספר, כשתסיימו את קריאת העמוד האחרון, תזכרו מאיפה התחלתם ולאן הגעתם.