דף הבית > נפש בשיקום
נפש בשיקום
הוצאה: ספרי ניב - הוצאה לאור
תאריך הוצאה: 07-2025
קטגוריה: עיון / ספרות מקצועית
מספר עמודים: 328

נפש בשיקום

         
תקציר

הספר "נפש בשיקום" מסיר את המסך מעל אחת החוויות האנושיות המורכבות ביותר - ההתמודדות עם מוגבלות מולדת או נרכשת, וחושף לקוראיו את המסע הנפשי העמוק, הכואב, המפתיע ולעיתים אף מעצים, של חיים עם מוגבלות.

במהלך המסע, בחלקו הראשון של הספר נפגוש בין היתר את גולן, שנפצע קשה במלחמת לבנון השנייה ומתמודד עם השלכותיה של פגיעת ראש; את נדב בן ה־10, שנולד עם מגבלה אורתופדית ונאבק על מקומו בין בני כיתתו; את רינה, המתמודדת עם חזרתה של מחלת הסרטן ואת מאיר, המאובחן עם פוסט טראומה לאחר שנפצע מפגיעת טיל בעירו. סיפורים אלו ואחרים מובאים בצורה מלאה ומרגשת, משולבים בתובנות הטיפול הפסיכולוגי המלווה אותם, תוך שזירת נקודת מבטו הייחודית של המטפל בתהליך.

חלקו השני של הספר מוקדש להעמקה עיונית בעולם השיקום בכלל והטיפול הנפשי־שיקומי בפרט, וכולל את תיאור ייחודיותה של ההשקפה השיקומית, התהליכים הנפשיים בתגובה למוגבלות, התפיסות החברתיות כלפי אנשים עם מוגבלות, ומאפייני עבודת הפסיכותרפיה השיקומית.

השילוב בין הסיפורים האישיים והפרקים העיוניים בספר מאפשר התבוננות מעמיקה על מוגבלות כתופעה בעלת משמעות רגשית הטבועה עמוק בהוויה הישראלית, ועל כוחה המופלא של הנפש האנושית למצוא תקווה גם בתוך העצב והייאוש.

מהדורה שנייה זו יוצאת לאור על רקע אירועי שבעה באוקטובר 2023 ומלחמת "חרבות ברזל" - תקופה מורכבת ההופכת את תוכנו של הספר לרלוונטי אף יותר להבנת התהליכים הנפשיים הכרוכים בהתמודדות עם מוגבלות.

ד"ר אייל חלד הוא פסיכולוג שיקומי ונוירופסיכולוג מומחה־מדריך. הוא הפסיכולוג האחראי בבית החולים השיקומי במרכז הרפואי "שיבא" בתל השומר, חוקר ומרצה במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת אריאל, ובעל קליניקה פרטית.

פרק ראשון

אירועי השבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל שהגיעה בעקבותיהם, הזוועות הנוראיות שנחשפנו אליהן, אובדנם של יקירינו וחטיפתם של תינוקות, ילדים, נשים, גברים וקשישים - ישראלים ולא ישראלים, יהודים, נוצרים ומוסלמים - טלטלו את נפשותינו. לכך הצטרפה האכזבה מהעין שהייתה אמורה לצפות את הרעות ומהיד שכשלה מלסייע במשך שעות ארוכות.

תחושות הפגיעה והאובדן, הפציעות הפיזיות והנפשיות, חדרו עמוק ללב החברה הישראלית ככלל ולכל אחד מאיתנו בפרט. ברור כי לא נשוב להיות כשהיינו ויחלפו ימים רבים עד שנצליח להתאושש מהטראומה שעברנו, כיחידים וכעם, אם בכלל. למעשה, נכון לכתיבת שורות אלו, מעל שנה מהיום הנורא, כלל לא ברור היקף ההשלכות הנפשיות של אירועי השבעה באוקטובר ולנוכח העובדה כי אנחנו עדיין במצב של מלחמה, ההתמודדות למעשה עוד לא תמה. בפתח המהדורה השנייה של הספר "נפש בשיקום" ביקשתי להתייחס גם אני להשלכות האירועים השונים, מנקודת המבט הקרובה לתחום המקצוע שלי ומתוך החוויות שעברתי, במסגרת עבודתי במרכז הרפואי "שיבא" תל השומר, בו אושפזו לא מעט מהפצועים - אזרחים וחיילים כאחד, ועימם גם חטופים שחזרו משבי החמאס.

הפרק "אם יש גן עדן" מספר על התמודדותו של גולן, אשר נפצע במלחמת לבנון השנייה, ועל התהליך השיקומי שעבר לאחר פגיעת הראש שספג, על ההפרעה הפוסט טראומטית והמוגבלות הפיזית. הפרק "לְבַל יִהְיֶה עָלַיי יוֹמִי הֶרְגֵּל" מספר על מאיר שנפצע מטיל גראד אשר נורה מעזה, ופיתח אף הוא הפרעה פוסט טראומטית.

 שני סיפורים אלו מהווים חלק מרצף אירועי אובדן וכאב שחווינו כעם במסגרת הסכסוך ארוך השנים עם שכנינו. מאז ומתמיד, ובוודאי מאז אירועי השבעה באוקטובר, מאופיינים אירועים אלו בפגיעות פיזיות ונפשיות לא מבוטלות אשר כופות התמודדות ארוכת שנים, מורכבת וחסרת ודאות עבור אנשים רבים - ילדים ומבוגרים כאחד.

תהליכי ההסתגלות למוגבלות שלמדנו להכיר מהפציעות במלחמת לבנון השנייה, המבצעים הצבאיים שלאחריהם, ומטחי הרקטות על יישובי הדרום, הם - בהרבה מאוד מובנים - אותם תהליכי התמודדות הקיימים גם היום בתקופה המורכבת של אחרי השבעה באוקטובר. עם זאת, נסיבות המלחמה הנוכחית מציגות בפנינו תמונה קלינית שונה. מצד אחד, איכות הפציעות הפיזיות דומה ומשקפת נזק אורתופדי, פגיעות ראש ומרכז הגוף. עם זאת, מבחינה נפשית הפציעות שונות מאוד מכיוון שהפעם, בשונה מהאירועים הקודמים, הן כוללות חשיפה לזוועות ולמראות נוראיים, שאינם ניתנים להכלה, ולאובדן כה רב וקשה עד כי נדמה שאין בית בישראל שלא הכיר באופן ישיר או עקיף מישהו שנפגע. הפצועים והפצועות שהגיעו לבית החולים בעקבות הפגיעה הפיזית נשאו עימם את החוויות האישיות שעברו ואת המפגש הפרטי שלהם עם הזוועות. רבים מהם כאבו, בנוסף, את אובדנם של בני משפחה וחברים, ואחרים אצרו דאגה גדולה לאלו שעדיין נמצאים בלחימה בעזה או בצפון. חוויית האובדן לוותה בתחושת תסכול קשה על כך שכל זאת ניתן היה למנוע, והדברים התלכדו בסופו של דבר ליצירת טראומה לאומית. הפרטי פגש את החברתי ואת התרבותי, והיווה מעין קרקע מכינה או נקודת פתיחה טובה פחות להתמודדות עם פציעות, מוגבלות, תהליך השיקום ויציאה לחיים.

התמונה הנפשית העולה פעמים רבות, היא במובן מסוים מורכבת מאוד ומשליכה מטבע הדברים על ההתגייסות לשיקום ולהסתגלות למציאות החדשה. כפועל יוצא, גם הטיפול הפסיכולוגי בעת הזו נושא אופי עדין מאוד וממוקד בצרכים וביכולות של המטופל לשאת שיח על תכנים מסוימים לעומת אחרים. הפעם נדמה כי כמותית ואיכותית הקושי להתמודד עם מצב משנה חיים כמו מוגבלות פיזית, הוא גדול יותר. מטופלים רבים מבקשים להחזיר תחושת מוכרות מול עצמם וביטחון בחיים באופן כללי או להקדיש זמן לשתף בדאגתם לבני המשפחה והחברים, בטרם הם ניגשים לעבד את הפציעה הפיזית או אפילו לזהות תסמינים פוסט טראומטיים, שהפכו חלק ממציאות חייהם ביום ובלילה. לכן ניתן משקל גדול מאוד להמתנה, להקשבה, והזמנה לשיח המותאם למקצב הרגשי של המטופלים.

הפצעים שנפתחו עודם מדממים ומכאיבים, ואנחנו מתאמצים להבין את השלכותיהם. אלה ייצרו מעגלים נוספים של התמודדות עם מוגבלות נרכשת, מלווה לעיתים גם בפוסט טראומה, וישפיעו על כל אחד ואחת בנפרד ועל כולנו יחד. מעבר לכך, ייתכן שהתקופה בה אנו חיים תגדיר מחדש את האופן שבו אנו מבינים חיים עם מגבלה לנוכח נסיבות כל כך מורכבות. כך או כך, מוגבלות נמדדת תמיד בתוך הקונטקסט החברתי, ומכאן שהחוסן שלנו כחברה ישפיע בצורה מהותית על התהליכים הללו ובמיוחד על הקשר של הכלל עם נפש אחת - נפש בשיקום.

מה חשבו הקוראים? 0 ביקורות
המלצות נוספות עבורך
דיגיטלי 35 ₪
מודפס 99 ₪
דיגיטלי 40 ₪
מודפס97 ₪ 72 ₪
דיגיטלי 60 ₪
מודפס133 ₪ 99 ₪
דיגיטלי65 ₪ 59 ₪
מודפס 144 ₪
דיגיטלי 59 ₪
מודפס133 ₪ 99 ₪
דיגיטלי 59 ₪
מודפס134 ₪ 100 ₪
עוד ספרים של ספרי ניב - הוצאה לאור
דיגיטלי 30 ₪
מודפס 93 ₪
דיגיטלי 40 ₪
מודפס 113 ₪
דיגיטלי 40 ₪
מודפס 104 ₪
דיגיטלי40 ₪ 36 ₪
מודפס 99 ₪
הירשמו לרשימת התפוצה של ביבוקס
Powered by blacknet.co.il