הקדמה
שנותיי כמגשר הפכו את עבודתי לשליחות. מדי יום אני פוגש זוגות שמתחילים בהליך גירושין כשהם מלאי חשש, זוגות שנמצאים בעיצומו של התהליך וכבר רואים את האור בקצה המנהרה, וזוגות שסיימו את התהליך וכעת יוצאים יחד לדרכם המשותפת — כשותפים בפורמט החדש שבחרו ליישם בתהליך הגישור. המשותף לכל האנשים האלה הוא שכולם מתחילים בנסיבות מורכבות שמאתגרות את שניהם בכל היבט של חייהם. תהליך הגירושין מצליח לערער את ביטחונם האישי של כולם. ועם זאת, דווקא מתוך ההבנה שמדובר בתהליך מורכב ומלא מהמורות מעשיות ורגשיות, ההורים יכולים להביא את המשפחה למקום חזק ובריא יותר. הדבר תלוי בעיקר בסוג התהליך שהם עוברים בגירושין (גישור או הליך משפטי), אך גם ברמת התקשורת ההורית ובמצבם הכלכלי אחרי הגירושין. בעיניי, תהליך גישור גירושין מוצלח הוא כזה שעוזר להורים לשנות את דרך התקשורת שלהם כבר בתהליך עצמו ומאפשר להם לצאת ברגל ימין לחיים החדשים. תהליך גישור מוצלח שעוזר לבסס תקשורת טובה, עוזר לבסס מנגנונים שיעזרו למצוא פתרונות מעשיים לשאלות הכלכליות והמעשיות כבדות המשקל שעל הפרק.
לעיתים, בימים שאני רואה את ההורים נאבקים ומתווכחים בחדר הגישור שלי, אני מאחל להם שיראו את הדרך האחרת, את הדרך הטובה, שבה הם יכולים להשיג את כל מה שביקשו לעצמם ואפילו יותר. אחרי שנוכחתי לדעת שלפעמים, כשהרוחות סוערות, הם מתעלמים מקיומן של דרכי שלום, הבנתי שהבעיה איננה אצל בני הזוג שאצלי בחדר, אלא בחברה שלנו כולה. הבעיה הגדולה בעולם הגירושין כיום היא התפיסה הרווחת בקרב רוב האוכלוסייה, שלפיה גירושין הם דבר רע ומשמעותם כאב ופגיעה ודאיים בילדים ובהורים. מובן שזאת תפיסה שגויה, שהרי השאלה כיצד ייראו החיים אחרי הפרידה ואם הילדים ייפגעו או יועצמו, אינה קבועה מראש, והתשובה תלויה אך ורק בשני ההורים ובדרך שיבחרו.
הספר הזה — מטרתו לחזק את הגישה שגירושין יכולים לשמש להורים כהזדמנות לשפר את הקשר ביניהם ולאפשר להם לגדל את ילדיהם בהצלחה ובשיתוף פעולה מרבי. בטוחני שככל שהבנה זאת תבסס את מקומה בחברה שלנו, תפחת האלימות, יפחתו הקשיים בהליכי גירושין, ובני המשפחה יוכלו לחיות חיים טובים יותר בשיתוף פעולה ואפילו להימנע ממעגל הקושי שגירושין משפטיים עלולים להביא.
משנה לשנה הגירושין הופכים נפוצים ומקובלים יותר בעולם המערבי. המגמה הזאת קיימת גם בישראל וצוברת תאוצה לנגד עינינו. היום אפשר למצוא בקלות בכל גן, בכל כיתה, ילדים שהוריהם החליטו לסיים את הקשר הזוגי ביניהם. העובדה שהגירושין הפכו שכיחים בחברה, לצד ההבנה שהליכי גירושין מלחמתיים גורמים פגיעה אנושה בילדים ובהורים, דורשות מההורים למצוא פתרונות להתמודדות עם חילוקי הדעות ביניהם וליצור יחד מערכת יחסים חדשה טובה יותר, שאינה זוגית ושכל עניינה לגדל את הילדים בשיתוף פעולה ובאופן המיטבי. מערכת היחסים החדשה היא שותפות מסוג חדש בין ההורים; אם עד אותה הנקודה בזמן התגוררו שני ההורים תחת קורת גג אחת והתמודדו יחד עם גידול הילדים באותו התא המשפחתי, אחרי הגירושין עליהם לבסס ביניהם מערכת יחסים מעשית יותר, שמתמקדת בצורכי הילדים ומחלקת ביניהם את תחומי האחריות ההורית.
הספר מיועד להורים שנמצאים לקראת הליכי גירושין, במהלכם או אחריהם, ומחפשים את הדרך ליצור שותפות חדשה וחיובית עם ההורה האחר. הוא מספק גישה חדשנית ומתקדמת, הרואה בגירושין הזדמנות לצמיחה ולהתפתחות של כל בני המשפחה.
מחקרים רבים בנושא הוכיחו מעל לכל ספק שתקשורת חיובית וחברית בין ההורים הגרושים תמנע מהילדים קשיים רבים, וההורים יוכלו לנהל, כל אחד לעצמו, חיים מוצלחים, יציבים ובריאים. קריאת הספר תעניק לקורא את הכלים ליצור מערכת יחסים בריאה וחיובית עם ההורה האחר, שתעזור לפתור את קשיי היומיום ואף להתמודד טוב יותר עם הכאב ועם ההיבטים הרגשיים הכרוכים בתהליכי הגירושין.