פסיכיאטריה תזונתית – גישה טיפולית מהפכנית
גישה תזונתית מהפכנית לטיפול בחרדה ודיכאון
חשבתם פעם על הקשר בין המזון שאתם אוכלים לבין בריאות הנפש שלכם? רוב הסיכויים שלא.
רבים מהסובלים מחרדה ודיכאון מסתמכים על טיפול פסיכולוגי או תרופתי כדי להקל על התסמינים, אך לעתים קרובות פתרונות אלה אינם בהישג יד, או שהשפעתם קצרת טווח וכרוכה בתופעות לוואי קשות.
כאן נכנסת לתמונה הפסיכיאטריה התזונתית, המבוססת על מחקרים חדשים במדעי המוח ובמדעי התזונה. מחקרים אלה מצביעים על קשר ישיר בין הרגלי התזונה לבין הבריאות – לא רק הפיזית אלא גם הקוגניטיבית והנפשית. המשמעות היא לא פחות ממהפכנית: בין מגוון הגישות והכלים להתמודדות עם חרדה ודיכאון קיים היום אפיק טיפולי נוסף חזק במיוחד ובלתי מנוצל – והוא נמצא ממש בקצה המזלג שלכם.
בספר פורץ דרך זה, ד"ר רמזי יפקח את עיניכם ויגרום לכם להבין מהם החסמים שעומדים בדרככם לבריאות נפשית טובה ויציבה לאורך זמן. הספר מתווה תוכנית תזונתית בת שישה שבועות להפחתת חרדה ודיכאון, הכוללת מתכונים פשוטים וטעימים המשלבים רכיבים תזונתיים החיוניים לבריאות המוח. מדובר בתוכנית תזונתית פשוטה שכל אחד ואחת מכם יכולים להתחיל ליישם באופן מיידי בדרככם להבראה נפשית.
ד"ר רמזי מזמין אתכם ללמוד וליישם את הפסיכיאטריה התזונתית כדי לשפר את הבריאות הנפשית שלכם בדרך מהירה, פשוטה, עצמאית, בטוחה, זולה ונטולת תופעות לוואי.
ביקורות:
"הספר מכיל מידע חדשני רב-ערך המבוסס על מחקרים עדכניים. הוא פונה לקהל הרחב, אולם יחד עם זאת גם לאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש שטרם נחשפו לתרומה של תזונה מאוזנת לטיפול בחרדה ודיכאון. הספר מתייחס לפסיכיאטריה תזונתית ככלי טיפולי נגיש ואפקטיבי בתחום מחלות הנפש ומפרט את הרכיבים התזונתיים החיוניים לבריאות המוח."
- מתוך ההקדמה לספר מאת ד"ר אינה מרנזון (M.D.), פסיכיאטרית ופסיכותרפיסטית
"אני מאמין שספר זה מהווה אבן דרך משמעותית בשינוי התפיסה הישנה הרואה בטיפול בעזרת כימיקלים (תרופות), ובטיפול בשיחה (על גווניו השונים) – אפיקי טיפול כמעט בלעדיים. מעתה, דיכאון, חרדה ומחלות רגש ונפש נוספות מקבלות אפיק טיפולי נוסף שצפוי לשפר את חייהם של רבים: פסיכיאטריה תזונתית."
- מתוך ההקדמה לספר מאת אופיר פוגל, נטורופת
הקדמה למהדורה העברית
מאת: ד"ר אינה מרנזון, פסיכיאטרית מומחית ופסיכותרפיסטית
לפני כחודשיים פנה אליי לטיפול גבר בן 65, מורה במקצועו. הוא היה מוטרד מ"בלקאאוטים" חוזרים ונשנים במהלך נהיגה, שבמהלכם התקשה לפתע לזהות היכן הוא נמצא וכיצד להגיע ליעדו. עיסוקו הקבוע בנושא גרם לו חרדות קשות ודכדוך. אב לשישה ילדים, אשר מאז ומתמיד נחשב לאדם חזק והחלטי, הפך חסר ביטחון ומפוחד שמא יהפוך לנטל על משפחתו.
מחלות הרקע שמהן סבל היו סוכרת ולחץ דם לא מאוזנים. הוא סיפר לי שהמאכלים האהובים עליו הם כריכי טונה עם מיונז, בייגלה מלוח ובורקסים במילוי תפוחי אדמה. כמו כן סיפר שהוא שותה הרבה קולה, מנסה להיגמל ממנה אך לא מצליח. לעיתים היה קם בלילה כדי לנשנש או לאכול חטיף. תזונתו הלא בריאה, כהגדרת אשתו, גרמה למריבות רבות ולמתיחות מתמשכת בין בני הזוג. לאור ההחמרה שחלה במצבו לאחרונה, הוא ביקש כדור שיעזור לו לחזור לעצמו.
מתוך הבנה שהרגלי התזונה שלו מובילים לירידה קוגניטיבית ואף להופעת חרדה ודיכאון, הצעתי לו לעבור לתפריט מופחת פחמימות ועשיר בירקות ובשומנים טובים (שמן זית, אבוקדו, אגוזים, סלמון וכד'). את הקולה ביקשתי שיחליף במים מוגזים.
למרות הקשיים וההתנגדויות לשינוי, הוא נצמד לתפריט במשך חמישה שבועות. בתום חמשת השבועות, בביקורת תקופתית אצל רופא המשפחה, הומלץ לו להפחית את מינון התרופות לוויסות רמות הסוכר (מטפורמין) ולהורדת השומנים בדם (סטטינים). כשהגיע אליי סיפר שהוא מרגיש יותר רגוע מאחר שה"בלקאאוטים" לא חזרו זה כשבועיים.
הסיפור הנ"ל הוא אחד מיני רבים המתארים כיצד תזונה לקויה מובילה להופעת דיכאון וחרדה, בעוד שתזונה מגוונת ועשירה בנוטריינטים חיוניים מטפלת בתופעות אלה ביעילות מפתיעה.
ספרו החדש של ד"ר דרו רמזי, "חרדה ודיכאון – תוכנית תזונתית לשיפור הבריאות הנפשית", דיבר מאוד אל לבי – הן ברמה האישית והן ברמה המקצועית, כפסיכיאטרית המשתמשת בגישה הוליסטית לטיפול נפשי.
הספר מכיל מידע חדשני רב-ערך המבוסס על מחקרים עדכניים. הוא פונה לקהל הרחב, אולם יחד עם זאת גם לאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש שטרם נחשפו לתרומה של תזונה מאוזנת לטיפול בחרדה ודיכאון. הספר מתייחס לפסיכיאטריה תזונתית ככלי טיפולי נגיש ואפקטיבי בתחום מחלות הנפש ומפרט את הרכיבים התזונתיים החיוניים לבריאות המוח. הספר מציע לקוראיו לחקור ולנסות סוגי מזונות שונים, על מנת להבין מהי התזונה המתאימה להם באופן אישי – זו שמיטיבה עם הבריאות הגופנית והנפשית שלהם.
הספר משקף את מהות התזונה שלנו בהקשר לסוגיות הבוערות ביותר כיום בתחום המחקר הרפואי. הוא מצביע על המתאם החד משמעי שקיים בין בריאות המוח לבין גיוון המיקרוביום (אוכלוסיית החיידקים במעיים). הוא מראה כיצד הדלקתיות המתמשכת בגוף, שמקורה בין היתר גם באכילת ג'אנק-פוד, עלולה להיות אחראית להתפשטות מגפת ההפרעות הנפשיות והניווניות בעולם המערבי.
על סמך מחקרים מדעיים ומתוך הבנה שהתזונה מאפשרת יצירת תאי מוח חדשים והקשרים סינפטיים ביניהם, מגיע ד"ר רמזי למסקנה שתזונה היא תחום שניתן להתערב בו גם כדי לשפר את תפקוד המוח ואת גמישותו (Neuroplasticity).
ד"ר רמזי מצליח לתמצת ולהנגיש לקוראים את חשיבות המזון כאחד הגורמים המרכזיים במנגנון האפיגנטי – הוא המנגנון שמכתיב כיצד הסביבה ואורח החיים יכולים לשנות את אופן הביטוי הגנטי ולהפעיל או לכבות גנים מסוימים שעלולים להגדיל את הסיכון לפתח דיכאון או חרדה.
בזכות המנגנון האפיגנטי, אנחנו מבינים היום שבחלק משמעותי מהמקרים הפרעה נפשית אינה גזרה משמיים, גם אם ברקע יש היסטוריה משפחתית של הפרעות נפשיות. כלומר, לשינויים תזונתיים יש כוח לנטרל ולעצור את מה שאולי מובנה גנטית בחוֹמרה של המוח.
בקליניקה שלי נחשפתי רבות להשפעה של התזונה על בריאות הנפש של המטופלים. לכל מי שרוצה להבין איך התזונה משפיעה על הבריאות הנפשית ואילו שינויים תזונתיים מומלצים לשיפור המצב הנפשי, הספר הזה הוא נקודת מוצא מצוינת.
בברכת בריאות מיטיבה לאורך השנים,
ד"ר אינה מרנזון (M.D.), פסיכיאטרית מומחית ופסיכותרפיסטית.
בוגרת המכון למחקר, אבחון וטיפול בהפרעות נפשיות באמצעות פסיכיאטריה תזונתית מתקדמת (Advanced Nutrient Psychiatry) על-שם ד"ר וולש.