דף הבית > יופיו של הוורד
יופיו של הוורד
הוצאה: פראג (הפצה מנדלי)
תאריך הוצאה: 2021
קטגוריה: ספרי פנאי טיולים ומסעות
מספר עמודים: 236

יופיו של הוורד

         
תקציר

הספר מציע שני מסלולים למי שרוצה לגלות את אוצרותיה של בולגריה: המסלול הראשון בעקבות תרבויות עתיקות, החל מהישובים הראשונים בעולם, מעבר ממגורים במערות לחיים בכפר תחת כנפי האלה אם, וכלה בתרבות המופלאה של התראקים שהתקיימו במקביל ליוון הקלאסית והשאירו אחריהם מקדשים מרשימים. המסלול השני הוא בעקבות בולגריה הנוצרית, החל מהתקופה הרומאית, המשך בהתגבשות כאומה עם הקמת האימפריה הבולגרית השנייה, ימי הזוהר של האימפריה הבולגרית השנייה, והשפל של הכיבוש העותומאני וכלה במאבק לעצמאות והקמת המדינה הבולגרית החדשה.

פרק ראשון

פתח דבר

עד לפני שנים אחדות נושאי השיחה הרווחים ברבות מארוחות יום שישי היו: פוליטיקה, ספורט, טלוויזיה (כשהיה רק ערוץ אחד). כיום הנושא הפופולארי ביותר ברבים מן הבתים הוא טיולים בעולם; היכן היו המשתתפים בפעם האחרונה? באיזה פסטיבל השתתפו? לאן הם מתכוננים לנסוע בקרוב? מה שמעו על מקום כזה או אחר? מה כדאי לעשות בארץ זו וזו?

כולנו מטיילים כל הזמן, ויעדים שעד לאחרונה היו בגדר חלום רחוק כגון אתיופיה או מונגוליה כיום הינם בהישג יד, ולא רק של מוצ'ילרים אלא גם של פנסיונרים. אלא שהחיפוש החדש והמלהיב יוצר מצב שמרוב עצים לא רואים את היער. אמנם אנחנו מצלמים את היער מאין ספור זוויות, אבל לאחר הפוסט הנלהב המועלה במהירות לפייסבוק אנחנו שוכחים את התמונות ועוברים הלאה. כאן נשאלת השאלה: איך אפשר להפוך את הטיול למקומות אחרים למשמעותי עבורנו? למרכיב בבניית תפישת עולם, הבנה, תרבות?

המשימה נהיית קשה יותר עם השנים מכיוון שהעולם, כידוע, נהיה כפר גלובלי גדול ובכל מקום שאליו אנחנו מגיעים אנחנו פוגשים את אותם מאכלים, את אותם תנאי מגורים ואפילו את אותה המנטליות. כולנו רואים את אותן תוכניות בטלוויזיה וזה היינו הך אם ה"כוכב נולד" הוא בשפה הבולגרית או בעברית, כולנו מתמודדים עם הטכנולוגיה ומבלים את זמננו במחשבים ובפלאפונים, נדמה שכולנו במרוץ אחר כסף או מכונית חדשה, כולנו שואפים להיראות טוב, להגשים את עצמנו, ועוד ועוד. כמובן שאין בכך כל רע, אלא שבדרך תרבויות נעלמות וההבדלים בין בני אדם מִטשטשים.

לפני שנים רבות פגשתי אדם שאמר לי שהבעיה בעולם שלנו היא לא רק היעלמות בעלי החיים והצמחים, אלא שגם תרבויות אנושיות הופכות לזנים נכחדים וחבל על העושר של ניסיון וחוויה אנושית שהולכים לאיבוד. אמירה זו נתנה לי השראה לקרוא לחברת הטיולים שהקמתי "תרבויות עולמי". הרעיון היה שיש ברחבי העולם מקומות רבים שבהם המסורות המקומיות נשתמרו, מקומות בהם קצב החיים שונה מזה של המאה ה-21. בנוסף לכך, בביקור באתרים עתיקים ניתן להתחבר לאיכויות של תרבויות עבר, להרגיש את העולם דרכם, להתחבר למהותם.

במילים אחרות, טיול לארצות אחרות (וגם בארץ שלנו) יכול להיות חוויה תרבותית ומהותית שמוסיפה לתפישת עולמנו, מכיוון שבני אדם בכל מקום הם דומים ומתמודדים עם אותן בעיות: ארעיות החיים, רגשות שמחה ועצב, אהבה וחיפוש אחר משמעות. אם אדם מגיע בפתיחות, מכיר את הרקע ויודע מה לחפש, להיכן להגיע ובמה להתרכז, התרבות שאותה הוא מבקר מגלה את עצמה בפניו והוא מועשר בחוויה אנושית נוספת ושונה במעט מזו המוכרת לו.

ספר זה, שהינו הראשון בסדרת ספרים על מקומות בעולם, נועד למטרה זו; הוא נועד להכין אתכם לביקור בבולגריה, ארץ עם מורשת תרבותית עתיקה ומפוארת. ישנם שני דברים שבהם בולגריה תורמת באופן יוצא דופן למורשת האנושית: ראשית, עובדת היותה אחד המקומות הראשונים בעולם שבהם התפתחה תרבות אנושית ובה הופיעו תרבויות עתיקות ומיוחדות כגון זו של התראקים. שנית, עצם היותה המקום שבו נוצרה לראשונה ישות נוצרית סלאבית, בה הומצא הכתב הקירילי ובה התפתח סוג מיוחד של נצרות מיסטית, הן בתוך הכנסייה והן מחוצה לה.

הספר מציע שני מסלולים למטייל המעוניין לגלות את אוצרותיה של בולגריה: המסלול הראשון מתחקה אחר עקבות תרבויות עתיקות, החל מהיישובים הראשונים בעולם, שהוקמו בפרהיסטוריה תחת כנפי האלָה אם, וכלה בתרבות המופלאה של התראקים, שהתקיימה במקביל ליוון הקלאסית והותירה אחריה מקדשים מרשימים ורשת של אתרים מגליתים (אבני ענק) שאין כמותה בשום מקום אחר בעולם.

המסלול השני הוא בעקבות בולגריה הנוצרית, החל מהתקופה הרומאית, המשך בהתגבשות הבולגרים כאומה עם הקמת האימפריה הבולגרית הראשונה, דרך ימי הביניים, המאבק עם הביזנטיים והקמת האימפריה הבולגרית השנייה, וכלה בתקופת השפל עקב הכיבוש העותומאני, שהסתיימה עם המאבק לעצמאות והקמת המדינה הבולגרית החדשה.

כל אחד משני המסלולים הוא מעגלי ומתרכז בכעשרים אתרים עיקריים עליהם מרחיב הספר. לכל אחד משני המסלולים ישנה הקדמה מקיפה על הרקע ההיסטורי, הדתי, התרבותי, תוך "פזילה" לכיוון של תיאוריות רוחניות אלטרנטיביות, ובסיום כל הקדמה נספח שמרחיב על נושאים קשורים; במסלול הנוצרי הנספח הינו מעין מפתח של משמעות צבעים, סמלים, מספרים, אדריכלות ואמנות בכנסיות נוצריות. במסלול תרבויות עתיקות הנספח הינו תיאור של מסורות הפולקלור העיקריות במחזור עונות השנה, שכן המסורת מקורה בתקופות עתיקות וניתן ללמוד ממנה רבות.

כולי תקווה שספרי יתרום הן להנאתכם מקריאתו והן מטיול מרתק בבולגריה. המלצתי היא להימנע מאזורי התיירות של החוף ולהעדיף את ההרים והערים בפנים הארץ. העם הבולגרי הוא עם משכיל, אוהב ספר, מכניס אורחים, בעל מזג נוח, שמח בחלקו וידידותי, והארץ הינה מגוונת, יפה, הררית ברובה ונעימה. שני האלמנטים הייחודיים בטיול בבולגריה הם תחושת הנינוחות והפולקלור המעניין והחווייתי.

ספר זה איננו מדריך תיירים במובן הקלאסי ולא עוסק בעניינים טכניים כמו אילו מלונות ומסעדות מומלצים. על פי תפישת עולמי עיסוק רב בנושאים הפרקטיים בשלב מוקדם מדי גורם לטיול להפוך למשימה שאותה צריך לבצע. אני מציע ליהנות מהחופש ולהתחבר למשהו שונה, אחר. במילים אחרות, אני ממליץ לא לעסוק בחישובי עלות - תועלת ולהתמקד בחוויות שבולגריה מעניקה בשפע.

ספרי הטיולים ואתרי האינטרנט מלאים בהשוואות ובהמלצות היכן כדאי לאכול, איפה לקנות וכדומה. הספר שלפניכם נועד קודם כל לחשוף בפניכם את התרבויות שהתקיימו בבולגריה בעבר, ואת הנצרות הבולגרית שהיא עצמאית ומהווה דת לאומית. נסיעה לבולגריה בלי להיכנס לנושא הנצרות היא כמו ביקור בארץ מבלי להבין את הרקע היהודי. נסיעה לבולגריה מבלי לבקר באתרים התראקים והמגליתים היא כמו להיות באנגליה בלי לבקר בסטונהנג'.

בספר אין מפות ואין תמונות, וגם אין הנחיות ברורות של איך לבקר במקומות, שעות פתיחה, וכו'. את החלק הזה אני משאיר לכם. מי שיעקוב אחר שמות המקומות (כל השמות מופיעים גם באנגלית) יוכל לבנות לעצמו מסלול ולמצוא פרטים נוספים באינטרנט ובספרי הטיולים. הייחוד של הספר הוא בתיאור של המקומות ובמבוא הנושאי אשר יאפשר לכם להבין את חשיבותם של האתרים, את מהותם, ואולי גם להתחבר ל"מה הם יכולים להיות עבורכם?" – ואת זה לא תוכלו למצוא כיום (בעברית) בשום מקום אחר.

בהמשך לספר זה יצא ספר נוסף על טיולי תרבות ורוח בסרביה, מונטנגרו ומקדוניה ("לב הבלקן"), שבו מסלול בעקבות תרבויות אלה אם קדומות ותחילת התרבות האנושית ומסלול בעקבות הנצרות הסרבית. וכן ספר על טיולי תרבות ורוח ביוון ("מסתורין יווני"), וספר על טיולי תרבות ורוח במערב הבלקן – אלבניה, קוסובו ובוסניה ("סופים בבלקן"). מומלץ לקרוא ספרים אלו בכדי להרחיב את הידע הכללי ואת הרקע על הבלקן. בעתיד אני מתכוון להוציא ספר מיוחד שיוקדש ל"אחווה הלבנה" בבולגריה, אותה ייסד המורה פטר דנוב ושעמה יש לי קשר אישי של הערכה ואהבה.

בהזדמנות זו אני רוצה להודות לכל מי שעזר בהוצאת ספר זה, ובמיוחד לחבריי בבולגריה ולכל המטיילים שהגיעו איתי לארץ יפה זו במהלך השנים.

קריאה מהנה

זאב בן אריה – לוטם 2019

הקדמה למסלול תרבויות עתיקות

אריסטו אמר פעם שהאדם הוא חלק מארבע מסגרות: משפחה, כפר, מדינה, וכלל האנושות. ואכן, אנחנו מהווים חלק מסיפור אנושי משותף של התפתחות ומורכבות, הבנוי על ההיסטוריה והתרומה הייחודית של כל אומה ותרבות למורשת הכללית, ולבולגריה יש תפקיד חשוב בהתפתחות התרבות המערבית מכמה בחינות:

בולגריה היא אחת המדינות הראשונות בעולם בה מוקמים כפרים ובתים ואנשים עוברים להתקיים מחקלאות במקום מצייד ולקט. בפרהיסטוריה מוקמות בה תרבויות אבן מתקדמות שהמיוחד שבהן ההערצה של האלוהות - אם וקיומה של חברה מטריארכלית. כבר לפני יותר מ-8,000 שנה מופיעים בבולגריה יישובים עם קדרות מתקדמת, חיי דת וחברה מפותחים, קידוש של המלאכות ועידוד ערכים של אחריות, תשומת לב ומודעות. במשך אלפי שנים מתקיים בבולגריה תור זהב אנושי המונהג על ידי נשים כוהנות המקדשות את המלאכה, הטבע, הפוריות והמיניות, מוזיקה וריקוד וקשר אל העולמות שמעבר. הפרקים הראשונים במסלול תרבויות עתיקות יוקדשו לתקופה מופלאה זו בהיסטוריה האנושית (המופיעה גם במקומות אחרים בבלקן), נספר על מקצת מהאתרים הקשורים לתקופה זו, ובפרקי המבוא תוכלו לקרוא סקירה כללית על הופעת האדם הנבון בבולגריה ותרבות האלה.

התרבות הכפרית הבולגרית הקדומה התפתחה לכדי ציוויליזציות מפוארות שהיו הראשונות בעולם לעבד מתכות זהב בקנה מידה גדול, וכך, כבר לפני 6,000 שנה נמצאו בבולגריה ממצאים מופלאים כגון אוצר הזהב מוארנה, כמו גם חפצי נחושת רבים. אחד הדברים המייחדים את התקופה העתיקה הוא קידוש אבנים מיוחדות בטבע, מערות ופסגות הרים, והקמת מה שנקרא "אתרים מגליתים" (אבן גדולה), החל מהתקופה הכלקוליתית (לפני 6,000 שנה). רבים מאיתנו שמעו על מעגלי האבנים בבריטניה, על הדולמנים והמנהירים בצרפת, וחלקכם אולי אף שמע על מדע "מסתרי האדמה". טענתו של מדע זה היא שבימי קדם בני אדם יכלו להרגיש את האנרגיה הקורנת מהאדמה וידעו להעצים אותה באמצעות הקמת מונומנטים מגליתים מרשימים במקומות מסוימים על פני כדור הארץ.

אולי תופתעו לשמוע כי בבולגריה יש רשת מדהימה של אתרים מגליתים שאינם מוכרים לקהל הרחב, רשת שאין כמותה בעוצמה ובהדר בשום מקום אחר בעולם. אלו מקומות של קדושה ויופי בהם אפשר להתחבר ליקום ולעצמך. בפרקי המבוא תוכלו לקרוא סקירה כללית על תופעת המגליתים ואנרגיות האדמה. בפרקי המסלול תכירו כמה מהאתרים המגליתים המופלאים שיש לבולגריה להציע, חלקם הגדול הוא מזמן תרבות האלה, אבל הם קודשו גם על ידי התראקים.

עם תחילת ההיסטוריה, החל מהאלף ה-3 לפנה"ס, מתחילים להגיע לבולגריה עמים הודו - אירופאים שמתגבשים לכדי אחד העמים החשובים ביותר בעולם העתיק ולאחת התרבויות החשובות שבו. בולגריה היא הבית של העם התראקי, וכל בולגרי יישבע לכם שהוא צאצא של התראקים הקדומים. עד לאחרונה חשבו שזהו עם שחי ביערות, בהרים ובמישורים של בולגריה, בבקתות עץ ובוץ, כמו הקלטים באירופה; אבל ב-40 שנה האחרונות התגלו ממצאים המעידים על כך שהייתה לתראקים תרבות פיזית ורוחנית מפותחת. הם ידעו לעבד מתכות ובנו רשת מקדשים ואתרי קודש מופלאים בכל רחבי בולגריה, שאין כמותם בשום מקום אחר בעולם. בנוסף על כך, התראקים הנחילו לעולם העתיק כמה מהמסורות הרוחניות החשובות שלו כגון: האורפיזם ופולחן דיוניסוס סבזיוס. על האתרים התראקים העיקריים תוכלו לקרוא בפרקי המסלול. בפרקי המבוא תוכלו לקרוא הקדמה כללית על התראקים, מוצאם (רוחניות הודו אירופאית), האמונות שלהם, ועוד.

במילים אחרות, החלק הראשון של הספר, שהוא הקדמה למסלול תרבויות עתיקות, סוקר 6,000 שנות היסטוריה מתחילת הקמת הכפרים והופעתן של תרבויות האלה ועד לתקופת הממלכות התראקיות. מיותר לציין שזאת הפעם הראשונה שנושאים אלו מופיעים בעברית, ושחלק גדול מהאתרים שהספר מרחיב עליהם לא מוכרים לקהל הרחב.

במאות ה-1-2 לפנה"ס נכבשו התראקים על ידי הרומאים והפכו לחלק חשוב באימפריה הרומית, וזו הופכת במאה ה-4 לספירה לנוצרית. מזמן זה והלאה קשורים קורותיה של בולגריה בדת הנוצרית. בחלק שני של הספר שהוא הקדמה למסלול בולגריה הנוצרית נסקור 2,000 שנות היסטוריה, מהכיבוש הרומאי של בולגריה ושילובה באימפריה העולמית, ועד לעצמאות בולגריה במאה ה-19.

במהלך הספר אתייחס לתכונה המיוחדת של האדם והיא האמונה שלו בעולם שמעבר ובכוחות גדולים ממנו. אם תרצו אפשר לקרוא לזה אלוהים. תפישתי היא שההיסטוריה היא חיפוש אנושי מתמשך אחר משמעות, מסע אנושי משותף שכולנו חלק ממנו. במסגרת זו אביא גם תיאוריות אלטרנטיביות רוחניות שלפי תפישתי רלוונטיות להבנת חווית הטיול במקומות המקודשים של בולגריה והעצמתה.

מה חשבו הקוראים? 0 ביקורות
המלצות נוספות עבורך
עוד ספרים של פראג (הפצה מנדלי)
עוד ספרים של זאב בן אריה
הירשמו לרשימת התפוצה של ביבוקס
Powered by blacknet.co.il