הסדרה "צעד צעד" היא סדרת ספרי עיון והדרכה העוסקת בטיפול התנהגותי־קוגניטיבי (CBT) במגוון הפרעות. הסדרה מיועדת בראש ובראשונה למטפלים, ויש בה מידע רב ערך למטופלים ולבני משפחותיהם. כל ספר בסדרה מציג הפרעה אחרת ותיאור מפורט של הליכים מבוססי מחקר לטיפול בהפרעה, כמו גם דוגמאות של מטופלים שעברו את ההליכים הטיפוליים המוצעים. נוסף על כך, כל ספר מכיל חוברת עבודה למטופל, ששלביה חופפים את ההליכים הטיפוליים המתוארים.
ספר זה מתמקד בטיפול בהפרעה טורדנית־כפייתית (OCD) באמצעות חשיפה ומניעת כפייתיות (ERP). הספר מכיל מידע מחקרי ותיאורטי מפורט והנחיות ברורות, החל בשלבי מיפוי תסמיני ההפרעה ותכנון הטיפול, דרך ביצוע חשיפות ומניעת כפייתיות ועד לעבודה עם משפחת המטופל. כמו כן, פרק שלם מוקדש למוטיבציה ולהגברתה.
ד"ר אריאל חן הוא עובד סוציאלי העוסק בטיפול התנהגותי־קוגניטיבי (CBT). הוא מטפל ומדריך מוכר על ידי איט"ה – האיגוד הישראלי לטיפול התנהגותי־קוגניטיבי. ייסד את היחידה לטיפול התנהגותי־קוגניטיבי לילדים ונוער במרפאה הפסיכיאטרית לילדים ונוער רחובות, לשעבר בהנהלת ד"ר עירית אוריין. בעל תואר ד"ר מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה.
מבוא
ספר זה עוסק בטיפול בהפרעה טורדנית־כפייתית (OCD) באמצעות חשיפה ומניעת כפייתיות (להלן, Exposure and Response Prevention — ERP). הטיפול בחשיפה ובמניעת כפייתיות הוא הטיפול הפסיכו־סוציאלי הזוכה לתמיכה האמפירית הטובה ביותר עבור הסובלים מהפרעה טורדנית־כפייתית. הגישה המתוארת בספר זה מתבססת ברובה על עבודתם של פואה, קוזק, ידין ושותפיהם (Foa, Yadin & Lichner, 2012; Foa & Kozak, 1986).
הפרעה טורדנית־כפייתית כוללת מחשבות, דימויים או דחפים חוזרים ומעוררי מצוקה — להלן אובססיות, והתנהגויות פיזיות או מנטליות חוזרות — להלן כפייתיות, המבוצעות לרוב בתגובה למחשבות הטורדניות במטרה לצמצם מצוקה ו/או "נזק עתידי". הקשר הפונקציונלי הזה בין אובססיות (מעוררות מצוקה) לבין כפייתיות (מפחיתות זמנית מצוקה) חיוני להבנת ההפרעה ולהבנת הטיפול בה. הכפייתיות "מצליחה" בטווח הקצר, אבל גורמת לעלייה בתדירות, בתשומת הלב, בהכללה ובבולטות של האובססיות, ובאמונה שהכפייתיות היא ורק היא הפתרון.
עיקרו של הטיפול המוצע הוא שינוי האמונות שהאובססיות מהוות איום וכי האיום ניתן לנטרול אך ורק באמצעות כפייתיות והימנעות. שינוי זה מתרחש כתוצאה מחשיפות חוזרות (במציאות ובדמיון) ומניעת כפייתיות. המטופל מקבל הזדמנות ללמוד בדרך חווייתית שמצוקה חולפת מעצמה, שהכפייתיות לא מגינה מפני אסון ולכן מיותרת, ושיש לו כוחות להתמודד עם בעיותיו. בהדרגה פוחתת המצוקה הקשורה באובססיות, ואיתה פוחת הדחף הכפייתי.
הספר מכיל מידע מחקרי ותיאורטי על הפרעה טורדנית־כפייתית והטיפול בה. הקורא בספר ימצא תיאור מפורט של ההליכים הטיפוליים וכן חוברת עבודה למטופל ששלביה חופפים את ההליכים הטיפוליים המתוארים. על המטפל להכיר היטב את חוברת העבודה למטופל. רצוי שהמטופל יביא את החוברת לכל מפגש. ההליכים בספר גמישים ומאפשרים התאמה למגבלות של עבודה במסגרות ציבוריות, כגון ההגבלה למפגש שבועי בן שעה בלבד.