דף הבית > מטפלים בפאניקה

מטפלים בפאניקה

         
תקציר

הסדרה "צעד צעד" היא סדרת ספרי עיון והדרכה העוסקת בטיפול התנהגותי־קוגניטיבי (CBT) במגוון הפרעות. הסדרה מיועדת בראש ובראשונה למטפלים, ויש בה מידע רב ערך למטופלים ולבני משפחותיהם. כל ספר בסדרה מציג מידע על הפרעה, תיאור מפורט של הליכים מבוססי מחקר לטיפול בהפרעה ודוגמאות של מטופלים שעברו את ההליכים הטיפוליים המוצעים. נוסף על כך, יש בכל ספר חוברת עבודה למטופל החופפת את ההליכים הטיפוליים.

ספר זה מתמקד בטיפול בהפרעת פאניקה (Panic Disorder) עם או בלי אגורפוביה. הספר מכיל מידע מחקרי ותיאורטי על הפרעת פאניקה והטיפול בה באמצעות חשיפה למצבים אגורפוביים ולתסמינים הפיזיים של ההתקפים.

הד"ר אריאל חן הוא עובד סוציאלי העוסק בטיפול התנהגותי־קוגניטיבי (CBT). הוא מטפל ומדריך מוכר על ידי איט"ה – האיגוד הישראלי לטיפול התנהגותי־קוגניטיבי. ייסד את היחידה לטיפול התנהגותי־קוגניטיבי לילדים ונוער שפועלת בתוך המרפאה הפסיכיאטרית לילדים ונוער רחובות בהנהלת הד"ר עירית אוריין. בעל תואר ד"ר מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה.

פרק ראשון

מקור המילה פאניקה הוא בשמו של האל היווני פאן שנהג להפחיד את העוברים ביער בשעות החשכה (גולדברג, 2005). הפרעת פאניקה במהותה היא פחד מפַּחד – האדם פוחד מתגובת הפחד שלו. לדוגמה, דופק מהיר משמעו התקף לב, סחרחורת תביא להתעלפות, בלבול ותחושת ניתוק יביאו לשיגעון וכדומה. לכן לעיתים קרובות האדם הסובל מהפרעה זו יפנה לחדר מיון מחשש לבעיה בריאותית דחופה (Barlow, 2002).

ההפרעה כוללת התקפי אימה שלפחות חלק מהם מפתיעים ובלתי צפויים, חרדת ציפייה ועיסוק רב באפשרות של קבלת התקף. ההתקפים כוללים קוגניציות של האדם שלכאורה נמצא בסכנת חיים או על סף אסון הכולל התמוטטות גופנית או מנטלית (פחד להשתגע או לאבד שליטה) ודחף עז להימלט. ההתקף כולל תסמינים גופניים עוצמתיים כגון דופק מהיר, הזעה, רעד, קוצר נשימה, הרגשת חנק, כאבים או אי־נוחות בחזה, בחילה, סחרחורות או תחושת עילפון, דה־ריאליזציה (תחושה של האדם שהוא נמצא מחוץ למציאות), או דה־פרסונליזציה (תחושת האדם שהוא נמצא מחוץ לגופו), עקצוץ או היעדר תחושה וכן גלי קור או חום. הפחד האינטנסיבי מתפתח לשיאו בתוך דקות מספר ולרוב לא נמשך יותר מעשרים דקות.

בהיעדר טיפול עלולה הפרעת פאניקה להתקבע לרוב למצב כרוני הפוגע משמעותית בתפקוד ובאיכות החיים. לדוגמה, נערה שחרדה להיכנס לחדר אוכל לא גויסה לצה"ל, בחורה שפוחדת להיכנס לבית קפה, לא מסוגלת לצאת לדייטים וכדומה. חלק מהסובלים משתמשים ב"איש ביטחון": הם נצמדים לאדם ומבקשים ממנו אישור והרגעה. לרוב מדובר בהורה או בבן זוג והדבר מוביל לפגיעה משמעותית בתפקוד ובאיכות החיים של המשפחה כולה.

הטיפול מסייע למטופל להיחשף בהדרגה למצבים אגורפוביים ולתחושות פיזיולוגיות מאיימות. חשיפות חוזרות ונשנות מספקות חוויות שאינן מתיישבות עם האמונות המופרזות והן מביאות לידי שינוי ברשת הזיכרונות והמשמעויות של המטופל. הגישה המתוארת בספר מתבססת בעיקרה על המודל של בארלו (2000 Barlow).

הטיפול ההתנהגותי־קוגניטיבי נמצא במחקרים כתרפיה היעילה ביותר להפרעת פאניקה (Craske & Barlow, 2001). כ־70%–80% מדווחים על שיפור משמעותי. במחקר נמצא שהישגי הטיפול נשמרו שנתיים (Craske, Brown, & Barlow, 1991).

מה חשבו הקוראים? 0 ביקורות
המלצות נוספות עבורך
עוד ספרים של אריאל חן
דיגיטלי 42 ₪
מודפס 79 ₪
דיגיטלי 42 ₪
מודפס 79 ₪
הירשמו לרשימת התפוצה של ביבוקס
Powered by blacknet.co.il