שמעת כבר הכול על גיל המעבר.
סיפרו לך על גלי חום
שיתפו על יובש בנרתיק
הדגימו עלייה במשקל (אפילו שאמרת שבכלל לא רואים)
והתלוננו על נדודי שינה
היית בטוחה שהן מגזימות ושלך זה לא יקרה. בטח שלא בעוצמה כזאת.
אבל אז הגיע גיל המעבר שלך.
*
הספר עוברות את זה ילווה אותך לאורך התקופה הזו (וגם בשנים שלפניה ואחריה), ותמצאי בו תשובה לכל שאלה, גדולה כקטנה. המידע שתקראי כאן יפזר את הערפל, ייגע בעדינות בכל מיחוש, התלבטות או דכדוך ויציע פתרונות בריאים ויצירתיים. בספר פזורים טיפים והסברים רפואיים של מומחית בתחום, לצד עדויות בגוף ראשון של נשים, שמדברות בפתיחות ותורמות מניסיונן האישי.
עוברות את זה יילך איתך יד ביד ויעזור לך לצלוח את אחד האירועים המשמעותיים בחייה של כל אישה, אולי אפילו להמציא את עצמך מחדש.
העיתונאית והסופרת סשה דייויס חבְרה אל ד"ר טורי הדסון, נטורופתית מומחית בבריאות האישה, וביחד הן כתבו את הספר החשוב, האמפתי והמעשיר הזה, שכל אישה צריכה לקרוא.
מה עושים כשמישהי שמעולם לא פגשת מבקשת ממך להשתתף במשהו שנשמע כמו פרויקט גדול – לכתוב ביחד ספר? את כבר מחויבת מעל ומעבר בעבודה, את מגדלת ילד, וגם... יש קורונה בעולם. את פשוט אומרת לא. אבל אז דיברתי בטלפון עם סָשָה דייוויס, ולמרות הקול החזק בתוכי שרצה לומר לא, היה גם קול אחר שהתחיל לצמוח באותה שיחה. אמרתי כן.
באותה שיחה ראשונה, התברר לי שמה שסשה רצתה להביא לעולם בספר זה היה דבר ייחודי - לא רק את הפיזיולוגיה, התסמינים ואפשרויות הטיפול של גיל המעבר, עם רשימת עשי ואל תעשי או עדיף שכך ולא אחרת. לצד ההיבט הרפואי, סשה רצתה גם להדגיש כיצד תקופת טרום גיל המעבר והמנופאוזה עצמה באמת נחווית.
עם נקודת המבט הזאת, לצד כמעט ארבעים שנות ניסיון שצברתי ברפואה טבעית, רפואה אינטגרטיבית והתמחות בבריאות האישה, בעיקר בגיל המעבר ובטיפול הורמונלי לגיל המעבר, היה זה אך טבעי שאסייע לסשה בכתיבת ספר זה.
קשה לשים את האצבע על הרגע המדויק שבו החלטתי להתמקד בטיפול בגיל המעבר בתוך התחום הכולל של בריאות האישה, אבל קל לראות כיצד הכול מתחבר כשאני מסתכלת בדיעבד על המסע שעברתי. מאז שקיבלתי את הווסת הראשונה שלי – ב־24 בנובמבר 1964 בשתיים בלילה, כשהייתי בת שתים־עשרה – חיכיתי לגיל המעבר! שמתי לב כבר בתחילת הקריירה שלי שנשים שחוות את המעבר למנופאוזה לא מקבלות עזרה נאותה מהגינקולוגים שלהן, שהפנו את עיקר מרצם לסוגיות גיל הפוריות, והדבר היה נכון גם לרופאי משפחה ומומחי רפואה פנימית, שמטפלים בבעיות בריאות רבות אחרות של המטופלות. גם קהילת הרפואה האלטרנטיבית לא הפגינה יותר מדי תחכום בפתרונות תזונתיים או צמחיים בעלי יעילות לאורך זמן. נוסף על כך, תחום הטיפול ההורמונלי לגיל המעבר, ומתן המרשמים לטיפולים כאלה, עברו תמורות רבות שהעלו שאלות על בטיחותו ויעילותו. רופאים מכל התחומים היו מוגבלים עקב מחסור במחקר על נשים באמצע חייהן. זה היה באמצע שנות השמונים, לפני שהקונגרס האמריקאי העביר חקיקה שהעניקה למכון הלאומי לבריאות (NIH) את הסמכות והאחריות להבטיח שנשים ומיעוטים ייכללו במחקרים במימון ממשלתי. אז הוקם מכון המחקר הלאומי לבריאות האישה (ORWH).
הייתי חדורת מוטיבציה לעזור לנשים שחיפשו פתרונות להקל את סבלן והפכתי את גיל המעבר למומחיות במרפאה הקלינית שלי, בהשכלה המקצועית שלי, בייעוץ, בכתיבה ובמחקר. בסוף שנות השמונים, כשהחלו להופיע הוכחות מדעיות ליעילותם של טיפולים טבעיים, ותחום המחקר של ניהול הורמונלי בגיל המעבר התפתח בכיוונים חשובים, מצאתי יותר ויותר תשובות ופתרונות איכותיים לעזרת המטופלות שלי. מצאתי סיפוק רב בתחום. המטופלות שלי הובילו אותי בדרך הטיפול הטבעי בשילוב עם טיפול קונוונציונלי, תוך שקילת היתרונות והסיכונים בכל אחד מהם, ולמידת השילובים הטובים ביותר לכל מטופלת.
במרפאה שלי בפורטלנד שבאורגון, שנקראה "זמן האישה"
(A Woman’s Time), עזרתי לעשרות אלפי נשים במשך שנים. כמרצה קלינית אורחת בארבעה בתי ספר שונים לנטורופתיה, לימדתי אלפי רופאות ורופאים נטורופתים מוסמכים. בכל המחקרים שלי, הפרסומים המדעיים וההרצאות, כמו גם בטיפולים קליניים, תמיד הרגשתי שזכיתי כשנעשיתי – שוב, בזכות המטופלות שלי – למומחית להערכה ולניהול של תופעות טרום גיל המעבר והמנופאוזה בעזרת פתרונות תרופתיים צמחיים, תזונתיים והורמונליים. במקביל גם שילבתי בקריירה שלי עבודה, לימודים והרצאות לצד רופאים מהרפואה הקונוונציונלית, ולקחתי על עצמי חלק בהובלת השילוב בין רפואה טבעית וקונוונציונלית במכונים הלאומיים לבריאות ובעוד תוכניות הכשרה רפואיות משולבות. אני חדורת מוטיבציה ותשוקה לשיח וללמידה, ושואפת לקדם את תחום בריאות האישה.
ספר זה הוא תוצר של מחקר ושיתוף פעולה מקיפים, נמרצים ומתמידים של סשה. היא קראה אינספור ספרים, מאמרים ופרסומים מדעיים. היא דיברה עם נשים על החוויות שלהן וקיימה שיחות תכופות ומעמיקות איתי. אחד מהדברים שהערכתי מאוד בעבודה עם סשה היה היכולת שלה לנסח שאלות אשר עזרו לי לאתר נקודות שדרשו הסבר טוב יותר. זאת היתה חוויית למידה לשתינו! לסשה יש ראייה הבחנתית ורהיטות שעוזרות לה לתווך מידע מדעי בפורמט קל להבנה ולהפוך רעיונות מורכבים לנגישים ולרלוונטיים לכל אחת באופן אישי. היא הצליחה לתת פרשנות שהיא יותר מפיזיולוגית לחוויות הרבות של טרום גיל המעבר ושל גיל המעבר עצמו, בכך שהיא משקפת את המסע האישי שהחוויות האלה יוצרות – לטוב ולרע.
שיתוף הפעולה שלנו בפרויקט הזה התרחש בזמן מגפת הקורונה. אני חושבת שנפגשנו פנים אל פנים רק פעם אחת, אבל עובדה זו לא מנעה ממערכת היחסים המפרה בינינו ללבלב ולהצמיח מתוכה את הספר הזה. אחרי שעות רבות של שיחות ועשרות מיילים, אני מרגישה שהיה לי מזל גדול וזכות להיות חלק מהפרויקט. הספר באמת מציע משהו חדש בתחום טרום גיל המעבר וגיל המעבר, עם נקודת מבט מרעננת הן על הרפואה בתחום והן על החוויה בחיים האמיתיים, כמו גם מדריך שמקל את קבלת החלטות. היכולת של סשה לכתוב בבהירות, במבט רענן, ברגישות, בשקיפות, בחוכמה ובהומור מעוררת בי שמחה והשראה.
בין שאתן קוראות את הספר הזה לפני גיל המעבר, במהלכו או אחריו, הוא ישמש לכן מדריך ובן לוויה. הוא לא מציע מפת דרכים שמתווה את הנתיב הטוב ביותר לצלוח בו את תהליך גיל המעבר – כפי שתראו, המעבר למנופאוזה הוא חוויה כל כך אינדיווידואלית, שמַפָּה כזאת לא באמת קיימת. עם זאת, הספר כן יציע תמיכה בכוונון העדין של הגוף, באיסוף מידע, בשיתוף מידע עם אנשי רפואה ובתיעול הידע הנרכש לקבלת ההחלטות שתרגישי טוב איתן. הרי, כמו שסשה אומרת, זה לא גיל המעבר של אמא שלך, של החברות שלך או של הרופא או הרופאה שלך. הוא שלך. המדריך מציע יד מכוונת וחֶברה נעימה למסע הייחודי שלך.
תתכונני לחוויה מלמדת, תומכת ומעצימה.
טורי הדסון, ND, נטורופתית
מרצה קלינית לגינקולוגיה באוניברסיטה הלאומית לרפואה טבעית בקנדה, אוניברסיטת בסטיר, המכללה הקנדית לרפואה נטורופתית ומכללת סאות'ווסט לרפואה נטורופתית.
מחברת "Women’s Encyclopedia of Natural Medicine",
מנהלת רפואית של מרפאת "זמן האישה"
www.drtorihudson.com