לא יהיו יותר זיכרונות של המחר הוא יותר מספר; זוהי מפת דרכים רגשית למסע בלתי נמנע שאף הורה לא היה מעז לדמיין. לקוראים מובטחת חוויה עוצמתית ומטלטלת, אך גם מחבקת בחום ומעצימה.
מתוך תהומות הכאב האישי, לאחר אובדן בתה בת השנתיים, המחברת מושיטה יד חמה, מבינה ואמפתית להורים שכולים, ומציעה נתיב עדין אך נחוש בחזרה אל האור.
סיג פרנקל, מומחית בייעוץ משפחתי־זוגי, מדריכת הורים, מומחית בייעוץ למשפחות שחוו אובדן וטראומה ובעלת תואר שני (.M.A) בתחום, משלבת בין דפי הספר ידע מקצועי עשיר, לצד החוויה האישית המטלטלת בחייה של אם שכולה. כל פרק הוא צעד קטן קדימה בדרך העקלקלה והמפותלת של השכול. הספר מציע כלים מעשיים לצד תובנות עמוקות שנולדו והתגלו מתוך תהומות הכאב עצמו. הקוראים ילמדו כיצד להתמודד עם הסערה הרגשית של אשמה, כעס ובדידות, איך לשמר את זיכרון יקיריהם מבלי לטבוע בים הצער וכיצד לבנות מחדש חיים שיש בהם משמעות.
הספר אינו מתיימר להציע פתרונות קסם או להקל את הכאב הבלתי נסבל. במקום זאת הוא מכוון את הקוראים בתהליך משותף שבו כל צעד קטן הוא ניצחון וכל הישג הוא סיבה לאופטימיות. דרך שילוב ייחודי של תרגילים מעשיים ותובנות, המחברת מנחה את הקוראים לגלות מחדש את מאגרי הכוח הפנימיים שלהם.
לא יהיו יותר זיכרונות של המחר הוא עדות מרגשת לכוחה של הרוח האנושית. הוא מראה כיצד גם מול האובדן הנורא מכול אפשר למצוא דרך להמשיך לאהוב, לחיות ואפילו למצוא רגעים של שמחה. זוהי יצירה פואטית מקורית המשלבת כלים וידע אקדמי, ניסיון קליני וחוכמת חיים שנרכשה בדרך הקשה ביותר. הספר מדריך את הקוראים לעבר גילוי עצמי המותאם אישית לאתגרים הייחודיים של הורים שכולים. דרך דפי הספר, הקוראים יגלו לא רק תמיכה רגשית, אלא גם מסגרת מקצועית יסודית ומבוססת.
הספר נכתב מתוך אהבה עצומה, הן לילדה שאיננה והן לכל הורה שמתמודד עם אובדן דומה.
עמ' ראשונים:
לרקום אהבה מדמעות שבלב
הספר לֹא יִהְיוּ יוֹתֵר זִכְרוֹנוֹת שֶׁל הַמָּחָר הוא יצירה פואטית עוצמתית ומרגשת שנכתבה מנקודת מבט של אם שכולה.
זהו מסע עמוק אל נבכי הנפש, אל חקר פנימיות ההורה השכול, במטרה למצוא את זהות ״האני החדש״ שנוצרה בעקבות היגון הבלתי נתפס לאחר אובדן ילד, ולתת מענה לשאלות:
כיצד ממשיכים את החיים בלעדיו, בלי היחד?
איך מוצאים מחדש את הכוחות ואת האור?
ספר זה משמש כלי התערבותי עמוק ומעמיק המסייע בהתמודדות עם האובדן ביעילות וברגישות.
הוא מיועד להורים שכולים לעבודה עצמית ויישומית וגם לאנשי מקצוע, יועצים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ותרפיסטים אשר מטפלים בהורים לאחר אובדן ילדם. הוא לא רק מנחם ומעצים, אלא גם מקשר בין תרבויות ומעודד יצירה ופעולה. דרך המילים, הדימויים והפעילויות המגוונות, הספר מזמין כל קורא למסע אישי - לכבד את העבר, לחוות את ההווה במלואו ולבנות עתיד מלא משמעות.
השיר ״לֹא יִהְיוּ יוֹתֵר זִכְרוֹנוֹת שֶׁל הַמָּחָר״ הוא לב הספר, לב אשר פועם באהבה ובערגה, ודרך שיתוף יצירה זו והרחבתה, השיר הופך את הכאב האישי לקרן אור עולמית, שמנחה, מחבקת ומעודדת הורים שכולים בתהליך הכואב והמורכב שלהם. השימוש בספר קל ומזמין ונותן מקום לתעצומות הנפש שיש בנו ולעוצמות הבלתי נדלות של אהבת הורה לילדיו. נתבונן בשיר באופן פרקטי ויישומי, תוך שימוש בדימויים ובמילות השיר כמנוף להעצמה, לחיזוק ולחיבור מחודש לחיים.
החיבור לשיר והדימויים בו יאפשרו להורים השכולים:
למצוא כוח, יופי ומשמעות בזיכרונות.
לחקור רגשות ותובנות עמוקות.
לגלות ולהבין את ה"אני" החדש שנוצר מהכאב.
לבנות זהות חדשה שמבוססת על אהבה ועל שינוי.
להתחבר למקורות פנימיים מעצימים.
זה לא קל למצוא את האור שוב אחרי אובדן כה טרגי של ילד במשפחה, אבל דרך השיר והעבודה העצמית אפשר לראות שהאור הזה קיים – בזיכרונות, באהבה, בשינוי ובבחירה להמשיך.
הספר למעשה בונה גשר בין החיים שלפני האובדן לבין החיים שאחריו ומחבר בין שני העולמות בממדי זמן מקבילים.
הזמן עבור הורים שכולים מתפצל לשני ממדים מנוגדים ומקבילים. האחד, "שעון המציאות", מסמל את הזמן הלינארי המתקתק וזורם בקצב אחיד וקבוע, שועט קדימה ללא מעצורים אל תוך מרוץ החיים. האחר, שעונם ״הפנימי הביולוגי" של הורים שכולים, מייצג סובייקטיביות ומושפע עמוקות מהאובדן ומהכאב. זהו שעון הרוקד בקצב זמן שונה לחלוטין משעון המציאות. הוא תנודתי, קופץ קדימה ואחורה ואינו מסונכרן עם ריתמיקת החיים.
לעיתים ההורים השכולים נשאבים לתוך מנהרת זמן, חוזרים ברגרסיה אל העבר, אל אותם רגעי האימה שבהם התבשרו שילדם איננו עוד בחיים, והחוויה והתחושות הפיזיות והפסיכולוגיות כל כך מוחשיות, כאילו הכול נחווה שוב, ממש ברגעים אלו.
ברגע אחר הזמן עלול להתקבע, כאילו קפא באותה נקודת זמן של היום הנורא מכול, נתקע שם ולא זע ולא נע. אף על פי שהפרידה הפיזית מילדם האהוב היא סופית ובלתי הפיכה, מבחינה רגשית לא נוצר לעולם ניתוק מילדם האהוב והרגשות ההוריים ממשיכים לפעום, לבעבע ולצוף גם לאחר האובדן, אך בפורמט הורי אחר, המתגלה ונחשף אט־אט, תוך כדי תהליך העבודה בספר.
הספר מציע כלים מעשיים ומקצועיים לנווט בין הזמנים השונים הללו ולמצוא דרך לחיות בהרמוניה עם הדיסוננס בין קצבי הזמן המקבילים ועם הזיכרון והמציאות החדשה.