דף הבית > סיפורו המוזר ויוצא הדופן של ארנסט ואן הול
סיפורו המוזר ויוצא הדופן של ארנסט ואן הול
הוצאה: ספרי קורל - הוצאה לאור
תאריך הוצאה: 04-2020
קטגוריה: פרוזה וסיפורת
מספר עמודים: כ300

סיפורו המוזר ויוצא הדופן של ארנסט ואן הול

         
תקציר

ספר זה כמו נכתב עבור העת הזו בדיוק, עת משבר עולמי רצוף סימני שאלה.
דבר מה מוזר אשר איש עדיין לא חווה כמותו מתחולל.
בנסיבות מסתוריות ואולי אף טראגיות נעלמו האנשים מן העולם. כולם פרט לאחד. ההייתה זו מגפה מסתורית, מזימה מרושעת או ניסוי אנושי בקנה מידה עולמי?

הספר מגולל את סיפורו המוזר ויוצא הדופן של ארנסט ואן הול, איש ככל האנשים אשר שרד לבדו מסיבה נעלמה. בסיפורו המתרחש כולו באזור הדמדומים שבין חלום ומציאות, מיטלטל ואן-הול בעולם אשר הפך לזר. הוא מתמודד עם אימה הולכת וגוברת, בדידות נוראה, בעתה ורדיפה ובה בעת עם חופש מוחלט ומשחרר והיעדר חוקים.

חדשות לבקרים מופיעות תעלומות מסתוריות וחסרות פתרון בעולמו המאוים של ואן-הול. כיצד ישרוד, כיצד יתמודד ובמה ימצא הקלה ונחמה? מה יקרה אם בכל זאת מתוך מציאות בודדה זו יפגוש ואן-הול בני אנוש? האם יפתחו בפניו עולם של קירבה וגעגוע כפי שלא ידע מעולם? ומה אם תימצא קירבה, האם יתעורר מריבצו גם הפחד מפני פרידה ומפני היעלמות מחודשת? וכיצד יטלטלו אלה את רגשותיו?

לאורך העלילה פונה ואן-הול לא פעם אל האלוהים, בחפשו אחר תשובות לשאלותיו. ההיה הוא האדם האחרון, נעזב ונבגד ונידון לחיי בדידות עד מותו או שמא הוא האדם הראשון, זה שבכוחו להתחיל הכל מחדש.

סיפורו המוזר ויוצא הדופן של ארנסט ואן-הול הוא רומן סוחף המפגיש את האדם עם חרדותיו העמוקות ועם תאוותיו והמבקש לגלות את מקומו המדויק של כל אחד מאיתנו, בין שאר בני האדם.

אלון קיחאנה הוא שם-עט. הסופר, רופא ופסיכואנליטיקאי, אומן מפסל ומצייר וגם כותב מזה שנים רבות. כמו דמויותיו, הוא מעדיף שלא להתגלות לגמרי וחושף את עצמו טיפין טיפין דרכן. זהו אינו ספרו הראשון, אך זהו הראשון אותו הוא מעז להוציא לאור. אולי בעתיד גם יעז קיחאנה, לצאת מתוך הצללים ולגלות את זהותו האמיתית.

 

לתגובות ניתן לפנות לסופר בכתובת – quejanaalon@gmail.com

פרק ראשון

א

בבוקר יום רביעי הקיץ ארנסט הרבה אחרי שאור חיוור השתטח תחת התריסים וליטף ברכות את קירותיו. מוזר היה הדבר שכן, ערב קודם שכב לישון כבר בשמונה. סביבו שרר איזה שקט מתוק ומרדים.

כאשר שבה אליו הכרתו הצלולה היה רגוע כמו דג השוחה בתנועות ארוכות ואיטיות בתוך גוף מים גדול וצלול הנטול כל איום או צרה. ארנסט נמתח וחיוך על שפתיו ומין עונג רך פשט באיבריו כדגדוג עדין המתחיל בעורפו ויורד וזורם עד לקצות הבהונות. הוא התגלגל על צדו לפאת המיטה עליה לא ישן וקרירותו הנעימה של הסדין המתוח, הרטיטה את לחיו. גופו העירום תחת השמיכה הדקה התענג על קלילותה שלא הכבידה וגם לא הפקירה אותו מעורטל. הוא ליקק את שפתיו בלשונו ובלע את רוקו ופיו לא היה יבש כלל. הטמפרטורה בחדר סביבו, נעמה לו כאילו נמדדה וכויילה בדיוק לכבודו. מבטו שוטט במין שלוות התעוררות רכה בחדר, מחרכי התריס אל הסרט שהקרינו על הקיר שמולם, מן התקרה והמנורה הנמתחת ממנה מטה כמו מבקשת לרדת עוד ועוד והגיע גם היא אל המיטה, ועד מדפי הספרים העמוסים שמנגד. ארנסט נשא כעת את מבטו אל הקיר שלמראשותיו ובו קבוע רישומה של האישה העירומה המתוארת בקווי עיפרון, לעיתים חזקים ותקיפים ולעיתים מהוססים ומרוחים, עדינים ודקים. תחילה עקב במבטו אחר תנוחת שיערה המוחזק בידה ובה בעת עומד להתפזר על כתפיה, מנסה לפענח את תווי פניה המרומזים ומבטה החומק. הוא המשיך וחקר את גופה, את קימוריו, צלליו, פיתוייו וניסה להחליט בינו לבין עצמו האם היא נינוחה או שמא מתוחה ומתאמצת אל מול הצייר שרשם אותה, האם היה בוחר בה לו היה פוגשה באיזה בר. ואז, עירפל ארנסט את מבטו, טשטש את חדותו כמו בחלום, כמו התרחק מעט מן הדמות ולפתע יכול היה לצפות בחדר המשתקף בזכוכית התמונה כמו עולם בתוך עולם, רוך בתוך רוך. אגב מבטו חולמני זה הנע פנימה והחוצה אל תוך הציור וממנו, נח מבטו על השתקפות השעון העגול התלוי מעל דלת חדרו. לפתע, נראתה לו השעה המשתקפת בלתי הגיונית בעליל והוא ניסה להתעמק בה לרגע קט כשלתודעתו מחלחלים אט אט חרדה וספק עד אשר בתנועה מבוהלת התרומם וסבב קמעה במיטתו והביט ישירות בשעון. חששו התאמת, השעה הייתה בלא כל ספק, עשר ארבעים וחמש.

זעקה נתמלטה מפיו, הוא הזדקף בפתאומיות במיטתו, אחוז חרדה. שיערותיו סמרו ממש, בבהלה, נשימתו נעתקה, ליבו פעם בחוזקה והוא זינק עירום מן המיטה, אל חדר הרחצה. מן הראי הביט בו פרצוף מודאג שלא השתנה גם לאחר שהכניסו תחת מי הברז הקרים. שוב הביט בעצמו ונאנח, וואי וואי, אלוהים אני מאחר כל-כך, איך זה קרה, דווקא ביום פגישות עמוס. המים הקרים הרגיעו את דהרת ליבו והוא מיהר בחזרה אל חדרו. חטף את החולצה הראשונה שנקרתה בדרכו וכפתר אותה במהירות ומרוב שנחפז טעו אצבעותיו והתבלבלו ואמרתה השמאלית ארכה מן הימנית ובפיזור דעתו לא שם לב לכך כלל. את המכנסיים לבש בדהרה והידק מדי את חגורתו, משהתכופף לנעול נעליו נלחצה בטנו ונשימתו נעתקה. שוב לחדר הרחצה ושוב הביט במראה, מלטף את עור פניו חוכך בדעתו האם זיפי זקנו כבר ארוכים מידי או שמא אפשר שיגנוב עוד יום אחד ללא תגלחת. השעון קיבל את ההחלטה במקומו והוא צחצח שיניו במהירות, הנחית את שיערו במים והזליף בושם בזריזות. דלת נפתחת, יד מושטת, עניבה מוטלת על כתף, אחז בתיקו, בטלפון הסלולארי ובמפתחות ויצא. הדלת נטרקה מאחוריו, את העניבה כבר קשר במעלית בדרכו מטה.

אף דייר לא נכנס ואף אחד לא יצא כל הדרך מטה והוא סבב במעלית באי-שקט עקב בצד אגודל. ריקנות זו רק חיזקה בו את תחושת האיחור, חוסר נעימות ואשמה פשו בו והציפוהו בתחושה מוזרה, כמו זו שחש בילדותו כאשר ציפה להיענש. כולם כבר בעבודה חשב, אמצע היום, רק אני, אין איש בבית מלבדי.

בזמן שבלוח הקומות כבו ונדלקו הנורות בזו אחר זו והמעלית החליקה מטה בדממה, הריץ ארנסט בראשו תסריטים שונים, של מבטים מצד מנהלת המשרד, עמיתיו שירימו מבט תוכחני ומשועשע מעל מכתבותיהם, הלקוח הזועם שיחכה לו מתנחם בעיתון הבוקר, שאלות נוקבות ותשובות מפוברקות שישיב. בדממה אלגנטית נפתחו דלתות המעלית, נפשקו זו לימין וזו לשמאל. הוא ניתק ממחשבותיו וצעד במהירות מניף גבוה את תיקו עם כל פסיעה , ובהינף יד נמרץ הדף את דלת הזכוכית של המבואה ופרץ אל הרחוב נוכח אורו המלא של היום הלבן. רוח קלה הכתה בפניו ורעננה אותו סופית, בחמישה צעדי ענק הגיע לגרם המדרגות וגמע אותו בשתי קפיצות חפוזות. בטרם בלע את רוקו כבר ניצב על שפת הכביש הרחב ממול תחנת הרכבת התחתית, ממול לקפה ולתחנת האוטובוסים, ניצב ונעצר וקפא על עמדו.

ארנסט הביט ימינה ואז שמאלה ושוב ושוב, הוא החל צועד במעבר החצייה מביט תחילה לפנים ואחר כך לאחוריו בפליאה, עד שלמעשה צעד לאחור, פניו אל המקום ממנו בא וגבו אל המקום אליו הלך. הוא נשא מבטו אל חלונות הבניינים שסביבו וניסה לצוד בעיניו את הנקודה הרחוקה ביותר של השדרה מימינו או משמאלו, הנקודה בה התחברו למולו שני קצותיה, ואימץ ואימץ את ראייתו. הוא עצר כך מהליכתו במרכז הכביש הרחב, בוחן שוב ושוב סביבו, מתלבט ומתבלבל ומסכן את עצמו שכן עלול היה להידרס בן רגע,  אלמלא גילה ארנסט ואן הול לתדהמתו הרבה, כי הוא נמצא שם יחידי, לגמרי לגמרי לבדו.

נפש חיה לא נראתה במרחק קילומטר בכל כיוון. אף לא מכונית אחת נוסעת אף לא צפירה נמוגה אחת. אורות הרמזורים התחלפו שוב ושוב אך ורק לעצמם, הרוח העיפה אבק ודף עיתון אנה ואנה וארנסט המשתומם המשיך לפסוע לאחור, תיקו אחוז בידו בחוזקה עד שכשל על שפת המדרכה שמאחוריו. הוא עצם את עיניו בעודו שרוע למחצה על המדרכה, ספר באיטיות אחת ושתים ושלוש ועד שבע, כפי שעשה בילדותו ושב ופקחן, אולם דבר לא השתנה, העיר הייתה ריקה אבל יותר מכל, דוממת.

בתחנת המוניות עמדו המכוניות וחלונותיהן פתוחים לרווחה. בדוכן הקטן של הסדרן היה האשנב פתוח והעט היה מונח על סידור העבודה, אפילו מכשיר הקשר רשרש וטרטר. ארנסט החל לחוש אט אט באימה נוראה המחלחלת ועולה בתוכו, מציפה את כל גופו בזרמים עדינים ושוטפים של חרדה, כמו של ילד קטן שנשכח מאחור. איפה כולם, הוא מלמל לעצמו, היי, צעק, יש כאן מישהו, הלו מישהו שומע, מה קורה כאן, אך רק הד קולו ענה לו מן הרחוב. הוא ניסה להתעשת, צעד לימינו ברגליים רועדות והחל לרדת במדרגות תחנת הרכבת התחתית ואגב כך שם לבו לקול פסיעותיו המהדהד מדרגה אחר מדרגה. בתחתית המדרגות למטה, הייתה עמדת הכרטיסן פרוצה, דלתה פתוחה לרווחה במן בהלת יציאה שכזאת. הוא עבר את השערים האוטומטיים ללא כל התנגדות, הדרגנועים עבדו כרגיל אך איש לא עלה בהם ולא ירד. בעיניו עלו דמעות וראשו היה סחרחר, שאלה גדולה ונחרצת עמדה באוויר, ספקות מחלחלים, חידה. הוא ירד בדרגנוע מטה אל הרציף הרגיל שלו ולהפתעתו עמדה בו הרכבת ודלתותיה פתוחות לרווחה, לכן מיהר ונכנס. לרגע היה בו שביב תקווה אולם מיד נוכח לדעת שגם הרכבת ריקה ואינה משה ממקומה. ארנסט התיישב תחתיו על אחד המושבים הריקים ואחז את ראשו בידיו. ליבו הלם כמרקחה, זיעה קרה ניגרה מפניו ועורפו ורגליו היו קפואות. הוא חש בצורך להקיא ומיהר ויצא את הקרון, התיישב על הארץ נשען בגבו על ספסל עד שמתוך חולשה וסחרחורת נשכב פרקדן על ריצפת התחנה מביט לתקרתה, נושם ונושף ורק מקץ שעה קלה הצליח להתעשת מעט וניסה למקד את מחשבתו. הוא התרומם בקושי והתיישב על ספסל התחנה מניח תיקו על ברכיו וחושב בקדחתנות מה עליו לעשות. שעונו הראה בדיוק אחת-עשרה ושלושים, גם שעון התחנה הראה כך, כשניסה לקום על רגליו כבדו עיניו, שחור הפך העולם שמולו והוא נפל והתעלף.

מששבה אליו הכרתו הראה שעון התחנה אחת-עשרה ארבעים ואחת דקות, אבל מלבד ארנסט ואן הול לא היה בתחנת הרכבת הסואנת וההומה כל-כך בדרך-כלל, ולו אדם אחד נוסף שייתן דעתו על כך. שקט כבד ומתוח רבץ על הכל, קרון הרכבת עמד עדיין במקומו ודלתותיו פתוחות ומזמינות, אך רוח המנהרות הנושאת עמה תמיד איזו קרירות וריחות מרתפים, לא נשבה כלל באותו הבוקר.

מה חשבו הקוראים? 4 ביקורות
לילך
24/4/2020 08:57
ספר מרגש שנגע לי בפחדים העמוקים ביותר. ממש התקשיתי להפסיק לקרוא. גם רלוונטי מאוד לתקופה הזו. מומלץ מאוד מאוד
yair_c
25/4/2020 11:54
ספר מרתק מסקרן וגורם לאתגר את הדפוסים וההתנהלות שלנו ביום יום. מומלץ מאוד!
daphna.levin
2/5/2020 10:51
קראתי את הספר בנשימה אחת. הספר שכמו נכתב עבור העת הזאת ממש מעמת את הקורא עם הרגשות, החרדות, התהיות והאתגרים היותר רלוונטיים הצפים ועולים אצל כל אחד ואחת מאתנו במציאות חיינו היום. השיח של גיבור הרומן עם עצמו ועם אלוהיו הוא נוקב ועמוק, לעתים אף משעשע. השאלות האתיות והפילוסופיות העמוקות שהוא מעלה תוך כדי התמודדותו, מציירות אפשרות לקיומו של עולם חדש המתנהל על פי ערכים ותפיסה צודקים או אנושיים יותר ומשוחררים מכל מה שהכרנו עד כה. אולי בבחינת חזון אחרית הימים. אני חושבת שזהו רומן חשוב ומעורר מחשבה. דפנא
sheara_talmi
8/5/2020 21:26
הספר הזה הגיע בדיוק בתקופה הזאת כאילו בהזמנה, העולם המעורער וההזוי הזה שפתאום מצאנו את עצמנו חיים בו משתקף לרגעים כמעט בנבואיות בהתרחשויות בספר וההתמודדות של הגיבור עם המפגש המטלטל עם בדידותו ועולמו הפנימי מתכתבת עם הבדידות שנכפתה עלינו במציאות הקורונה... הכתיבה הרגישה מחברת בין הפנטסטי לאנושי ובין ההרפתקאה שבחוץ וזאת שבפנים, משחקת עם הגבול בין המציאות לדמיון וסוחפת את הקורא למסע יחד עם הגיבור ויוצרו. מומלץ!
המלצות נוספות עבורך
עוד ספרים של ספרי קורל - הוצאה לאור
דיגיטלי35 ₪ 29 ₪
מודפס98 ₪ 59 ₪
דיגיטלי35 ₪ 29 ₪
מודפס98 ₪ 69 ₪
דיגיטלי35 ₪ 28 ₪
מודפס98 ₪ 69 ₪
הירשמו לרשימת התפוצה של ביבוקס
Powered by blacknet.co.il