פרק 1
לפני שמתחילים
אם תרגלתם בעבר עם הילדים שלכם, אתם בטח מכירים את הכללים הבסיסיים הללו. ואם לא, אני ממליצה שתעברו עליהם בהתחלה, כדי שהתהליך יהיה מהנה ואפקטיבי כמה שיותר.
תנו לילדים להיות ילדים
חשוב לאפשר לילדים להרעיש, לזוז במקום וגם לעשות בלגאן. זה באמת בסדר. תמכו בהם כשהם רוצים לשחק ולצחוק. את תדאגו, השקט והרוגע יגיעו עם הזמן.
מה שלא יקרה, זה בסדר
אם ילדכם נהיה מתוסכל ולא יכול להתמקד — זה בסדר. אם הצלחתם לנשום יחד 2 נשימות מלאות ולא 5, זה גם בסדר. אם ילדכם מתקשה בתרגול מסוים, דאגו שהוא ירגיש שזה נורמלי להרגיש קשיים לפעמים. זה חלק מהלמידה ומהתרגול. אם הילדים משתעממים, תנו להם להרגיש שהרגשות הללו מקובלים ושהכרה בהם חשובה — זוהי אחת המטרות שלנו — ללמוד לזהות את הרגשות כשהם מתעוררים. זיהוי רגשות הוא חלק מקשיבות וממודעות עצמית, ולכן יש לשבח את הילד על הזיהוי.
תשומת לב לכל הרגשות הללו מפתחת אינטליגנציה רגשית. קשיבות אינה היעדר מחשבות או רגשות, אלא למידה לשים לב אליהם כך שנוכל לפעול בדרכים יעילות יותר ולא בצורה אוטומטית.
הדגימו
היו חלק מהתהליך. הדגימו לילדים כיצד לתרגל את הפעילויות השונות ושתפו בתחושות שהן גורמות לכם לחוש. כשאתם מתרגלים אמרו בקול מה אתם עושים, ואז שתפו. אתם המודל לחיקוי של הילדים שלכם.
תרגלו בסביבה ללא הסחות דעת
לדוגמה: בחדר שקט, כמובן ללא טלוויזיה או רדיו ברקע. דאגו שהנייד יהיה כבוי, “על שקט״ או בחדר אחר. היו מרוכזים בפעילות. זוהי כל הכוונה — ללמוד להיות בתשומת לב למשהו אחד ולא לעשות מיליון דברים יחד.
השאירו הכול קליל
אם אתם רגועים ושמחים, ילדכם ייקשרו את התרגול עם רגשות חיוביים, וכך הם יזכרו זאת לאורך חייהם. אל תהפכו את התרגול לטרחה או לפעילות שאינה מהנה (כמו לימודים עבור חלקם) ולעולם אל תכריחו לתרגל. אם אתם נהנים מהפעילות, היא תעשה להרגל.
השאירו את התרגול קצר
זמני תרגול קצרים הם טובים עבור ילדים, וכך תוכלו להמשיך בשגרה הזו. אין צורך בתרגול ארוך יותר ממספר דקות בכל פעם.
הרגישו טוב בקשר לעצמכם כשאתם מתרגלים
זכרו שאתם מעניקים לכם ולילדכם מתנה נפלאה. הרגישו תחושה של הצלחה כאשר אתם מתרגלים. החמיאו לילדכם כשהם מתרגלים ומשתמשים בכלים, ללא קשר להצלחה שלהם. נסו למצוא משהו חיובי בכל פעילות של הילדים.
נהלו נכון את הציפיות שלכם
אל תצפו מילדכם בהתחלה ליותר מדי, כדי שלא תביעו אכזבה אם משהו לא ילך כמו שציפיתם. אל תגרמו לילדים להרגיש שהם צריכים להשיג משהו בתרגול כדי שתהיו מרוצים מהם. השתדלו לא להציב מטרות אלא רק ליהנות מלתרגל יחד.
דעו מתי לתרגל
מצאו את הזמן הנכון לתרגל. השתדלו בהתחלה לתרגל כשהילד רגוע ובמצב רוח מתאים לתרגול. אל תתרגלו בהתחלה כשהוא מוצף רגשית. חשוב קודם לתרגל את הכלים בזמנים רגועים, ורק לאחר זמן מה אפשר לשלב אותם ברגעי הצורך.
השתדלו להכניס את התרגול כחלק מהשגרה היומית בזמנים קבועים. החליטו יחד על הזמנים שיתאימו לכולכם במהלך היום, כמו:
לפני השינה.
בבוקר, לפני שיוצאים לבית הספר.
כהרגעות לאחר משחק.
כהפסקה לאחר צפייה בטלוויזיה ולפני התחלת פעילות אחרת.
לפני פעילות ספורטיבית.
תנו לילדים להוביל
בסופו של דבר, אנו עושים זאת עבור הילדים. בכדי שלהם יהיה טוב כרגע ובהמשך חייהם. לכן, אנו חייבים לשלב אותם בפעילות ולתת להם להיות מעורבים. אם הם רוצים לתרגל לבדם, זה בסדר גמור. אפשרו להם לדבר את הרגשות שלהם. גם אם הם יגידו דברים שאתם פחות תאהבו. גם אם הם מתנגדים לפעילות בהתחלה, זה בסדר. אפשרו להם את המרווח והזמן להתחבר.
פרק 2
מהו ויסות רגשי
“מודים לכם על חוג משמעותי, חשוב ביותר וחוויתי. יעלי חזרה בהתלהבות מהמפגשים וקיבלה מכן כלים רבים וחשובים לחיים. תודה על היחס החם והמקצועיות״, משפחת להב ויעל.
ויסות רגשי הוא היכולת של בני אדם — ילדים ומבוגרים —
לזהות רגשות שונים שחווים בהתאם לסיטואציות שונות, ולהגיב אליהם ביעילות. לדוגמה, ילד בעל כישורי ויסות רגשיים תקינים שמרגיש כעס, יֵדע להרגיע את עצמו או להתמודד עם הסיטואציה
בלי “לצאת מהכלים״, לצרוח או להתנהג בצורה אלימה כלפי
הסביבה.
כדי להיות בעלי יכולת ויסות רגשי, על הילדים ללמוד את תפקיד הרגשות השונים באופן כללי, לזהות כיצד אלה באים לידי ביטוי אצלם, מבחינת תחושות והתנהגות, וכיצד עליהם להגיב ולהתמודד עימם בדרך יעילה.
כישורי ויסות רגשיים משפיעים על החוסן הרגשי של הילדים והם בעלי חשיבות רבה מאוד מבחינת רווחת הילדים ואיכות חייהם (כעת ובהתבגרותם) באופנים הבאים:
קשרים משפחתיים — ילד שמתקשה להביע את רגשותיו בדרך יעילה מציב אתגרים על יחסי הורה-ילד.
קשרים עם חברים — קושי בהבעת רגשות בדרך יעילה מוביל להתנהגויות לא חיוביות כגון כעסים, תוקפנות, התכנסות פנימה או חרדה. אלה מפריעים לקבלתו של הילד אצל הסביבה.
ילדים החווים קשיים רגשיים לעיתים מתקשים ליצור קשרים חברתיים ולשמור עליהם.
ביצועים אקדמיים — יכולות ויסות רגשי מהוות מנבא לביצועים אקדמיים.
ניהול רגשות יעיל מאפשר לילדים להתמקד בלימודים במקום
להיות שקועים בפחדים ובמחשבות שונות המסיחות את הדעת מהעיקר.
לילדים בעלי יכולות ויסות רגשי יש יכולות תשומת לב ופתרון בעיות טוב יותר.
בריאות נפשית — כישורי ויסות רגשי מאפשרים לילדים להיות בעלי עמידות גבוהה יותר למצוקה נפשית.
רווחה אישית — ילדים המסוגלים לנהל נכון את רגשותיהם הם מאושרים ושלווים יותר.
הפעילויות השונות בספר ילמדו את ילדיכם לזהות רגשות כאשר אלו עולים ויספקו להם טכניקות אפקטיביות להתמודדות איתם כך שאלה לא ישלטו בחייהם. כגון:
זיהוי ושיום (מתן שם) רגשות ומחשבות כאשר אלו עולים.
ניהול רגשות קשים.
הפחתת חרדה ודאגה.
הבנה שיש להם בחירה והם יכולים להחליט כיצד הם רוצים להגיב.
להיות יעילים יותר בהתמודדות רגשית.
הספר אינו מיועד רק עבור ילדים שכבר חווים קשיים רגשיים או שמתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז. הוא מתאים לכל ילד באשר הוא וזקוק לכלים יעילים יותר להתמודדות עם סיטואציות, אפילו הפשוטות ביותר. לדוגמה, ללמוד לעצור ויכוח עם בן משפחה, לא להרים יד על ילד אחר שמעליב אותו או ללמוד להתמודד עם לחץ של מבחן חשוב.
מטרת התרגול הוא לשפר את יכולות המודעות ותשומת הלב של הילדים לעצמם, ובכך לחזק יכולות התמודדות רגשיות.