אם אתם מטפלים בילדים הסובלים מקשיים כגון דיכאון או חרדה, אתם ודאי יודעים שהתערבויות המיועדות למבוגרים לרוב לא מתאימות לעבודה עם מטופלים צעירים. למעשה, אתם זקוקים לתוכנית טיפול שתתאים מבחינה התפתחותית לעבודה עם ילדים, ותעזור להם לווסת רגשות עזים ולהתמודד עם אתגרי החיים.
הגישה המוצגת במדריך מקצועי זה מבוססת על תרפיית קבלה ומחויבות (ACT). מדובר בגישה מעשית וקלה ליישום בפגישות הטיפוליות, וכוללת מיומנויות פשוטות ותואמות גיל עבור ילדות וילדים בגילאי 5-12, אותן הם יוכלו ליישם בחיי היומיום בבית, בבית הספר ובסביבות נוספות.
המדריך המקיף ACT לטיפול בילדים מציג בפניכם את הגמישושון האקטי. הגמישושון הוא גירסה מותאמת לילדים של הגמישושה (ACT Hexaflex) המהווה אבן יסוד בגישת ACT.
מטרת הגמישושון היא לעזור למטופלים צעירים לבנות חוסן וגמישות פסיכולוגית. במדריך זה תמצאו תיאורי מקרה מפורטים, תמלילים, פעילויות, תרגילים חווייתיים, דפי עבודה ומערכי מפגשים שמטרתם לעזור לילדים לנהל את רגשותיהם. בנוסף, תמצאו גם אסטרטגיות לעבודה עם הורים, ולגיוסם כ"מאמני ACT" שילוו את הטיפול בילדם.
בין אם אתם מטפלי ACT ותיקים ובין אם אתם בתחילת דרככם האקטית, במדריך זה תמצאו את כל מה שאתם זקוקים לו על מנת לעזור למטופליכם הילדים לשגשג!
ד"ר תמר בלאק (.Ph.D) היא פסיכולוגית חינוכית והתפתחותית. במקביל לעבודתה כפסיכולוגית בית ספר, היא גם בעלת קליניקה פרטית במלבורן, אוסטרליה. היא מטפלת בילדים, במתבגרים, בבוגרים צעירים ובהורים.
הקדמת המתרגמת סיגלית ברזילי
בקיץ 2022, זמן קצר לאחר שסיימתי לקרוא את ספרה של ד"ר תמר בלאק, נפגשתי איתה על חוף ימה של נתניה. תמר נולדה וחיה במלבורן, אוסטרליה, ובדיוק הגיעה לביקור קצר בארץ. זו הייתה הזדמנות נהדרת עבורי להכיר אותה, במיוחד לאחר שהתרשמתי כל כך מספרה. המפגש היה שטוף שמש ולבבי, ובמהלכו התוודעתי למקצועיות ולצניעות של תמר, ולאופן שבו היא מגלמת בנוכחותה את העמדה האקטית.
ACT היא גישה פסיכותרפויטית אשר תופסת תאוצה בעשור האחרון בעולם וגם בישראל, ונכון לזמן כתיבת שורות אלה מתוכנן להתקיים בקרוב כנס ACT לחברי הקהילה הישראלית זו השנה השלישית ברציפות.
ACT סוחפת אליה מטפלים מגישות שונות, אשר מוצאים בה מסגרת מארגנת של רעיונות פילוסופיים ותיאורטיים שמשלבים בין השפה הסדורה והשיטתית של הגישה ההתנהגותית, ובין החיבור לרגע הנוכחי שנמצא בקשר שבין המטפל למטופל, והינו אחד מהעקרונות המרכזיים של הגישה הדינמית.
צמיחה זו הניבה ספרים רבים המתאימים את הגישה למגוון קשיים ובעיות, כמו למשל: חרדה, דיכאון, OCD, ועוד, אולם, עד כה לא נכתב ספר המדגים את יישום הגישה בעבודה עם ילדים. אחת הסיבות לכך היא שהמחשת המורכבות של הרעיונות והמושגים האקטיים לילדים בכלל, ולילדים צעירים בני 12-5 בפרט, אינה מובנת מאליה. אם יש לכם היכרות מוקדמת עם הגישה, ייתכן שגם אצלכם התעוררו ספקות לגבי ההתאמה שלה לילדים. גם אני חשבתי שייתכן שגישה זו מתאימה יותר למבוגרים. אולם, לאחר שקראתי את ספרה של תמר, שמחתי לגלות שהתבדיתי. דרך חיבור לעולם הדמיון והמשחק, תמר מצליחה להעביר רעיונות מורכבים באופן המותאם לילדים, וכך לעזור להם להתמודד עם קשיים כדי להתקדם לעבר הדברים שחשובים עבורם. האופן שבו תמר הצליחה לפשט ולהנגיש את הרעיונות המורכבים לכדי שפה פשוטה בגובה עיניהם של ילדים, שבתה ודרבנה אותי לקחת על עצמי את משימת התרגום של הספר.
נכון לזמן כתיבת שורות אלה, תורגם לעברית רק הספר הבסיסי תרפיית קבלה ומחויבות של הוגי הגישה סטיבן הייז, קירק סטרוסאל וקלי וילסון. מאז תרגומו ב-2014, נכתבו, כאמור, עוד ספרים רבים וטובים, אך אף לא אחד מהם תורגם לעברית.
תהליך התרגום היה עבורי מעשיר ומשמעותי. הרגשתי שהאופן שבו תמר פונה אלינו המטפלים, מחדדת וממחישה את העמדה האקטית – ברכוּת, בדיוק ובצניעות היא מאתגרת ומעודדת אותנו להיות נכונים לפגוש מחשבות ורגשות לא נעימים, כך שנוכל להתקדם אל עבר הכיוונים המוערכים שלנו כבני אדם וכמטפלים.
בין דפי הספר תוכלו למצוא תרגילים רבים ומגוונים אשר מתאימים לכל ששת התהליכים של הגמישושה (ההקסאפלקס) האקטי, בשילוב עם תרגילי חמלה עצמית, אשר רובם ככולם תורמים להגברת הגמישות הפסיכולוגית. בעזרתו תוכלו להרחיב ולגוון את כלי הטיפול שלכם, במיוחד בעבודתכם עם ילדים בני 12-5 ועם הוריהם, אך גם עם בני ובנות כל גיל אחר.
אני מקווה ומאמינה שספר זה יעשיר אתכם כמטפלות ומטפלים ללא קשר לגישת המוצא הטיפולית שלכם. בעיניי, חלק מכוחה של הגישה האקטית הוא בגמישותה, שמאפשרת נקודות השקה וחיבור לגישות רבות אחרות.
וכמה מילים לסיום – אני רוצה להודות מקרב לב לעמיתי למקצוע הטיפול ולגישת ACT, דן ברזילי, שליווה אותי לאורך תהליך התרגום עם הערותיו המאירות, ותרם מניסיונו כמטפל מנוסה וכאדם המלמד את הגישה.
סיגלית ברזילי
פסיכולוגית ומטפלת CBT ו-ACT
054-4701662 / www.sigalit-barzilai.com
מושגים ומינוחים
במהלך תרגום הספר עלו כמה התלבטויות לגבי אופן התרגום של מושגים ומינוחים מעולם הטיפול בכלל, ומעולם ה-ACT בפרט.
הקו המנחה עבורי היה ליישר קו במידת האפשר עם המושגים המופיעים במהדורה העברית של הספר תרפיית קבלה ומחויבות של הוגי הגישה סטיבן הייז, קירק סטרוסאל וקלי וילסון.
עם זאת, הבחירה לתרגם את המונח mind ל-מיינד, לא התאימה כאן, מפני שאנו פונים לילדים דוברי עברית, שבשונה ממבוגרים, סביר שאינם מכירים את המילה הזו. לכן, לאחר התלבטויות והתייעצויות, בחרתי להשתמש במילה מוח כתרגום ל-mind כאשר אנו פונים לילדים, למרות המוגבלות והחלקיות של הבחירה.
סיגלית ברזילי
פתח דבר
אני חייב להודות בפניכם – אני לא ממש נלהב מכתיבת הקדמות, ומוקדם יותר השנה אפילו נשבעתי שלא אעשה זאת יותר. אבל, כאשר תמר בלאק פנתה אליי, לא יכולתי לסרב. נו, טוב. אני מניח שיכולתי – אבל לא רציתי, כי ממש התלהבתי כאשר היא סיפרה לי על הספר.
קשה לי לתאר עד כמה אני שמח שסופסוף יש לנו ספר כזה. כבר שנים אני מקווה שמישהי או מישהו יכתבו ספר מעשי, פשוט ומקיף לטיפול ACT בילדים, ואני שמח לומר שספר זה עונה על כך בגדול. תמר היא מומחית בעלת שם עולמי לשימוש ב-ACT עם ילדים, והיא עשתה עבודה נהדרת בכך שפישטה והבהירה איך ניתן להתאים את גישת ACT לעבודה גמישה עם ילדים בני 12-5. (תמר ואני גם גרים באותה עיר. אני מכיר אותה שנים רבות, והמלצתי לחבריי פעמים רבות לקחת אליה את ילדיהם לטיפול.)
מה שנהדר בספר זה הוא שגם אם אינכם יודעים כלום על ACT, תוכלו לקבל תמונה בסיסית של הגישה. כל מטפל או מטפלת שעובדים עם ילדים יצאו מורווחים, ויוכלו בקלות ליישם את המיומנויות המוצעות בשילוב עם המודלים שאיתם הם עובדים. לצד זאת, אם אתם כן מכירים ומשתמשים ב-ACT עם מבוגרים או מתבגרים, תמצאו שספר זה הוא אוצר בלום של רעיונות ואסטרטגיות שאותם תוכלו ליישם בעבודתכם.
בואו נודה בזה – הרבה מטפלות ומטפלים נתקעים בבואם לעבוד עם ילדים בגישת ACT. יש שמוצאים את עצמם עושים זאת בדרך "נוסחתית" – מנסים לעקוב אחרי מסלול עבודה קבוע מראש, ונעזרים באותן מטאפורות ובאותם תרגילים. לעומתם, יש שמנסים לתרגם "ACT למבוגרים" לשפת ילדים – ואז הם מגלים במהרה שהילדים לא מבינים מה בעצם רוצים מהם או בכלל לא מתחברים. חלק נופלים במלכודות ACT הקלאסיות, כמו "לדבר על ACT" (דיון במושגים וברעיונות האקטיים במקום לבצע התנסויות חווייתיות), או כמו "שימוש לרעה במטאפורות" (הפצצת המטופלים באינסוף מטאפורות בתקווה שאחת מהן תביא לשינוי). וחלק גדול מדי מהתרגילים שהמטפלים נותנים למטופלים או המשימות לבית אינם מותאמים מבחינה התפתחותית – וזהו מתכון בטוח לכישלון.
אם הדברים הללו קרו לכם אי פעם, ייתכן שהרגשתם מתוסכלים או מיואשים. אבל, החדשות הטובות הן שתמר תלמד אתכם איך להימנע מן המוקשים הללו (או לחלץ את עצמכם מהם אם נתקלתם בהם), ובמקום זאת לעבוד באופן שוטף וגמיש עם מטופלים ומטופלות צעירים. היא תלמד אתכם איך לרקוד סביב הגמישושון האקטי, ולהפוך את המפגשים ליצירתיים, משחקיים ויעילים. תלמדו איך לבצע עבודה אקטית חווייתית, ולשמור על המעורבות והעניין של המטופלים שלכם לאורך התהליך. ודבר נוסף ומאוד חשוב – תלמדו איך לבנות את ההתערבויות שלכם כך שיהיו מותאמות מבחינה התפתחותית!
אם אתם רוצים להיות יעילים ויצירתיים כך שתוכלו לעזור לילדים לחיות על פי הערכים שלהם, להתמודד עם הפחדים שלהם, להשתחרר ממחשבות קשות, לתת מקום לרגשות קשים, לפתח חמלה עצמית, להתנהל ביעילות, ולהיות בנוכחות מלאה בחייהם – הגעתם למקום הנכון. הספר הזה יספק לכם את כל הידע הדרוש להשגת היעדים הללו. מאחל לכם שתיהנו מהמסע!
ראס האריס Russ Harris
מלבורן, 2021
פרק 1
סקירת השימוש ב-ACT לטיפול בילדים
ספר זה נכתב עבור מטפלים – בין פסיכיאטרים, פסיכולוגים, יועצים, פסיכותרפיסטים או סטודנטים – אשר מטפלים באופן פרטני בילדים בטווח הגילים 12-5, או כאלה המעוניינים להתחיל לטפל בגילאים הללו. באופן מכוון כתבתי את הספר כך שיהיה יישומי מאוד. זהו מדריך יישומי לעבודה עם ילדים בגישת ACT (תרפיית קבלה ומחויבות(. הספר מיועד לעבודה פרטנית ומוגש באופן תמציתי, ומותאם לשלב ההתפתחותי של המטופלים בגילים הללו. הספר פונה למנעד רחב של מטפלים – החל במטפלים ללא ידע מוקדם או הכשרה ב-ACT וכלה במטפלי ACT מנוסים ומומחים.
מה תלמדו בספר זה?
אם אתם כבר מנוסים בעבודה אקטית עם ילדים, אולי הבחנתם בכך שאתם בדרך כלל מתחילים את התהליך הטיפולי באותה נקודה עם כל אחד מהילדים, ממשיכים באותה תוכנית התערבות ונעזרים באותם תרגילים. או, לחלופין, ייתכן שאתם סבורים שעבודה אקטית עם ילדים זהה לעבודה אקטית עם מתבגרים או מבוגרים. במקרים כאלה, מתברר לעיתים קרובות שהילד לא מבין את דבריכם או לא ממש משתתף באופן פעיל במפגשים. אתם יכולים למצוא את עצמכם מדברים ומדברים ונעזרים במטאפורה אקטית כזו או אחרת, עד שהילד מסכים איתכם מבלי לחשוף בפניכם מהם קשייו או מאבקיו הפנימיים. אתגר נוסף שכנראה עומד בפניכם הוא מציאת משימות בית הולמות עבור הילדים ועבור הוריהם – משימות אשר יחזקו ויבססו את מה שביצעתם במהלך המפגש הטיפולי. כמו כן, אתם יכולים למצוא את הילד משתעמם במהלך המפגש, לא מבצע את משימות הבית שנתתם לו, או אפילו לא מעוניין להמשיך להגיע אל המפגשים הטיפוליים. הקריאה בספר זה תעזור לכם להימנע מה"מוקשים" הללו ובד בבד, לשפר את איכות המפגשים הטיפוליים. בין שאתם מנוסים ובין שאתם חסרי ניסיון בטיפול אקטי, ספר זה יספק לכם מידע וכלים שימושיים לעבודה אקטית יעילה עם מטופלים צעירים.
בפרק זה אספק מבוא קצר ל-ACT, אחריו סקירה קצרה לגבי התאמת ACT לעבודה עם ילדים, ולבסוף כמה עצות חשובות שיש לזכור בבואכם לקיים מפגש אקטי עם ילדים.
בפרק 2 תלמדו על המפגש הראשון עם הילד. אסביר איך להשתמש בשאלון המשגת מקרה שפיתחתי במיוחד לעבודה עם ילדים והוריהם, ואתן הצעות מפורטות לגבי האופן שבו כדאי לשאול את כל אחת מהשאלות המופיעות בו. כמו כן, נבחן איך נכון להציג את הגישה האקטית בפני ילדים, איך נכון להזמין אותם להפוך ל"גיבורי העל של עצמם", ואיך לתת לקולם להישמע לאורכו של התהליך הטיפולי.
בפרק 3 תתחילו ללמוד איך להשתמש בתהליכים המופיעים ב"גמישושון" האקטי (ACT Kidflex). הגמישושון מורכב משישה תהליכים שמטרתם להוביל את המטופלים לגמישות פסיכולוגית. הפרק יתמקד בשניים מתוך ששת התהליכים הללו – לאפשר ולשחרר. בפרק 4 נתמקד בשני תהליכים נוספים מתוך הגמישושון – לבחור במה שחשוב לי ולעשות את מה שחשוב לי. בפרק 5 נתמקד בשני התהליכים שנותרו – להישאר פה ולהביט על עצמי. בפרק 6 אציג את "החבר הטוב ביותר של ACT" – להיות אכפתי ומתחשב כלפי עצמי, ונתמקד באופן שבו ניתן ללמד ילדים את המיומנות החיונית הזו באמצעות תרגולים במהלך המפגש. בדרך זו, הילדים יתנסו באופן פעיל ויחוו איך זה להיות אכפתי ומתחשב כלפי עצמי. בפרק 7 נלמד איך לעבוד עם הורים לילדים קטנים מבלי לפגוש את הילדים עצמם. לבסוף, בפרק 8 תקבלו כמה טיפים נוספים שיעזרו לכם להתחיל לעבוד עם המידע שקיבלתם לאורך הספר.
בספר זה, החל מפרק 3, תמצאו רשימה נרחבת של תרגילים חווייתיים (הכוונה היא לחוות את בשונה מלדבר על) שתוכלו לתרגל במהלך המפגשים הטיפוליים עם הילדים. השימוש בתרגילים אלה עם מטופלים צעירים יעזור להם בבניית ארגז כלים אישי להתמודדות עם מצבי לחץ ועם מחשבות קשות ורגשות קשים. כמו כן, תמצאו תיאורי מקרה שיכללו הצעות לתרגולי בית עבור הילדים בפרקי הזמן שבין הטיפולים לצד תרגולי בית עבור ההורים, כדי שהם יחזקו מצידם את מה שהילדים למדו במהלך המפגשים הטיפוליים. כל התרגילים הללו פשוטים ומותאמים מבחינה התפתחותית לילדים וקלים לביצוע עבורכם המטפלים. כמו כן, המגוון הרחב יאפשר לכם לבחור עבור כל מטופל את התרגילים המיטביים שיתנו מענה לצרכיו ולמבנה האישיות שלו.
קבלו טיפ
כפי שמודגש לאורך הספר, אחת מאבני היסוד בטיפול ACT מוצלח עם ילדים היא יצירת מעורבות אקטיבית של הילדים. המעורבות תושג כאשר אתם כמטפלים תתרגלו יחד עם הילדים, בשונה מכך שרק תנחו את הילדים כדי שיתרגלו בעצמם. כמו כן, רצוי גם שתיהנו תוך כדי.
המשך הפרק בספר המלא